Alle taper på Døgnvill-problemene

SKYLDER 18 MILL: Døgnvill skal skylde mye mer enn det som har vært forventet. Her pressesjef hos Døgnvill, Helge M. Markussen, under årets festival. Foto: Stig Brøndbo

SKYLDER 18 MILL: Døgnvill skal skylde mye mer enn det som har vært forventet. Her pressesjef hos Døgnvill, Helge M. Markussen, under årets festival. Foto: Stig Brøndbo Foto:

Artikkelen er over 8 år gammel

Nordlys mener at Døgnvill-problemene ikke bare svekker Døgnvill, men også festivalbransjen generelt.

DEL

DØGNVILL-FESTIVALEN innrømmer nå økonomiske problemer, til tross for at festivalledelsen for kort tid siden beroliget sine kreditorer i Tromsø: Økonomien var sunn og god. Vi regner med at festivalens ledelse på dette tidspunktet ikke snakket mot bedre vitende.

LES MER: - Ja, vi har økonomiske problemer

ÅRSAKEN til de økonomiske problemene er sammensatt. Morselskapet Air Productions er paraplyselskap også for festivaler i Stavanger og Oslo. Samtidig som Døgnvill ikke leverte i tråd med arrangørenes forventninger, har eksperimentet Kollenfest gått med dundrende underskudd. Underskuddet på hele 27 millioner kroner har endt med at Oslo-selskapet er konkurs, og kreditorer taper store penger. En av dem er Døgnvill AS.

LES OGSÅ: Døgnvill henger trolig i en tynn tråd

FOR Å FINANSIERE Kollenfest har Døgnvill AS innvilget lån. Nå reagerer Døgnvill-festivalens samarbeidspartnere sterkt. Direktør ved Radisson BLU i Tromsø, Poul-Henrik Remmer, føler seg ført bak lyset. At Kollenfest utgjorde en finansiell risiko for Døgnvill, var han ikke klar over. Hadde han visst, ville Remmer stilt helt andre betingelser. Heller ikke Mack kjente til tilleggsrisikoen, men håper likevel på en løsning.

LES MER: - Vi ble lurt av Døgnvill

DET ER TRIST at Døgnvill nå er truet. Festivalen, den største i nord, har utgjort et flott tilskudd for både Tromsø og regionen. Et høydepunkt svært mange mennesker gleder seg til hvert år. Og som det brede næringslivet i byen nyter svært godt av. Alle vet at det er knyttet betydelig risiko til festivaldrift. Å treffe kommersielt, er krevende. Likeledes påvirkes oppslutningen av vær og vind. Det forutsetter en omforent og reell risikoforståelse mellom arrangør og kreditorer. Vi skal ikke moralisere over Kolleninitiativet. Arrangørene var opplagt sterk i troen. Men det er svært uheldig at dette risikomomentet ikke blir kjent før det går galt. Ikke bare svekker det tilliten til Døgnvill-arrangørene. Også festivalbransjen generelt kan oppleve at velviljen til å gi nødvendig kreditt svekkes. Kort sagt: Alle taper.

LES MER: Mørke skyer for festival-Norge?

Artikkeltags