Gå til sidens hovedinnhold

Leder Nord-Norge-kontor i Brussel: - Dette er bare trist

Artikkelen er over 5 år gammel

Senest fredag reiste Trond Haukanes via flyplassen som tirsdag morgen ble rammet av terror.

Like før klokken åtte tirsdag morgen ble Brussel lufthavn Zaventem rammet av det som ifølge den belgiske kringkasteren VRT er et terrorangrep.

To eksplosjoner rammet en terminalbygning, minst én av dem ved innsjekkingen til American Airlines. Ifølge det belgiske nyhetsbyrået Belga skal det ha blitt avfyrt skudd og ropt på arabisk før eksplosjonene.

Alle hjemme på ferie

I ni-tiden tirsdag morgen hersker det ennå full forvirring på flyplassen. Passasjerer befinner seg ute på rullebanene, viser TV-bilder fra stedet. Alle flygninger er innstilt.

Ifølge belgisk politi er minst én person drept. Samtidig melder VTM og CBS at elleve mennesker skal være drept.

- Dette er bare trist, sier Trond Haukanes.

Han er direktør for Nord-Norge-kontoret i Brussel, som har til sammen fire ansatte og en studentpraktikant.

- Alle våre folk er heldigvis hjemme på ferie. Det er jeg i alle fall glad for, sier Haukanes.

På ferie i Finland

Da Nordlys snakket med ham tirsdag morgen befant han seg på påskeferie i Finland og var ikke kjent med hendelsene i Brussel. Han er imidlertid godt kjent med flyplassen som er rammet. Han reiste derfra senest fredag.

- Det har vært høy militær tilstedeværelse på flyplassen den siste tiden, men på fredag så jeg ingenting, forteller Haukanes.

Europa og Belgia spesielt har vært i høy beredskap etter terrorangrepene i Paris i november der 130 mennesker ble drept. Fredag i forrige uke ble Paris-terrorist Salah Abdeslam pågrepet etter en massiv politiaksjon i Brussel.

- Vi har merket tilstedeværelsen av militære kjøretøy, politi og soldater - først og fremst i sentrum. I tillegg er det høy beredskap i alle bygninger du skal inn i, forteller Haukanes om hvordan han har opplevd beredskapen i Brussel siden i fjor høst.

Blitt mer forsiktig

At det setter sitt preg på hverdagen i den belgiske hovedstaden, legger han heller ikke skjul på.

- Jeg må bare innrømme at jeg er mer forsiktig nå, enn for ett år siden, med hensyn til å bevege meg på de mest folkerike områdene. Det er ikke noe man tenker over hver dag, men man er litt mer forsiktig med kollektivtransport og ser seg kanskje over skulderen. Det er synd å si det, men sånn er det, sier Haukanes.

Utenriksdepartementet har løpende kontakt med den norske ambassaden i Belgia for å kartlegge om nordmenn er rammet, opplyser pressevakt Astrid Sehl til NTB.

 

 

Kommentarer til denne saken