På én natt forsvant brua under vannet: - Nå må noe bli gjort

UNDER VANN: Det første bildet ble tatt i går ettermiddag. Bildet til høyre er tatt i morges fra samme sted. I løpet av natta har vannstanden økt med vel en meter.

UNDER VANN: Det første bildet ble tatt i går ettermiddag. Bildet til høyre er tatt i morges fra samme sted. I løpet av natta har vannstanden økt med vel en meter. Foto:

Artikkelen er over 2 år gammel

I løpet av natten har vannet i Sørbotnelva i Lavangsdalen steget. Beboerne i området ber nå om at demningen blir fjernet, slik at elva blir åpnet opp.

DEL

Tirsdag gikk alarmen hos Statens vegvesen og Norges Vassdrag- og energidirektorat (NVE). Da ble det oppdaget at Sørbotnelva i Lavangsdalen var blitt demmet opp av gigantskredet som raste nedover dalen i forrige uke.

Snømassene har laget en kompakt vegg som elva ikke kommer gjennom, og på kort tid har vannet steget kraftig.

I går vurderte NVE og Statens vegvesen en rekke tiltak for å få åpnet opp demningen. De avgjorde imidlertid at de ville se an situasjonen til i dag.

Økt vannstand

Onsdag morgen er de to etatene i møter for å finne ut hva de kunne gjøre med det stadig stigende vannet. Planen er å få gjenopprettet elveløpet, men det er ikke avgjort hvordan dette skal gjøres.

- Vi har nå møter for drøfte forskjellige forslag. I dag er det en ny dag med ny muligheter, det er bedre vær enn i går og mindre snøskredfare, sier geolog Tommy Granheim i NVE.

Tor- Steinar Isaksen er en av grunneierne i området. Han har det siste døgnet kontinuerlig fulgt  med på vannstanden.

I går ettermiddag målte han at vannet sto 178 centimeter fra bakkenivå. I morges var han igjen oppe i dalen og undersøkte vannstanden. Han beregner at vannet har steget rundt en meter i løpet av natta.

- Nå ligger vannet bare en drøy meter under E8, så nå må de få fart på seg, sier Isaksen til Nordlys.

Frykter vannet

Beboerne på Monstad, vel to kilometer nedenfor demning, har siden i går vært sterkt bekymret for at demningen vil briste og at vannet da vil flomme nedover vassdraget og komme inn i husene deres.

- Nå må de få gjort noe. Det er ikke greit at folk her nesten ikke sover om natta fordi de er redd for at vannet skal ta husene deres.

Saken oppdateres

Artikkeltags