Da sjamanen Ronald ble spurt om å ganne svenske idrettsutøvere, kokte det over: - Jeg regner med at de skrinla ideen. Han turte vel ikke annet

Sjaman Ronald Kvernmo vil ikke spre negativ energi.

Sjaman Ronald Kvernmo vil ikke spre negativ energi. Foto:

Artikkelen er over 2 år gammel

- Jeg må innrømme at det kokte litt over for meg, sier Ronald Kvernmo.

DEL

Den samiske sjamanen Ronald Kvernmo i Lavangen i Troms ble for et par uker siden ringt opp av et TV-produksjonsselskap og spurt om han kunne ganne svenske idrettsutøvere.

- De skulle reise i Nord-Norge og Nord-Sverige og lage et humorprogram, og ville at jeg skulle være med å ganne de svenske idrettsutøverne slik at de tapte for de norske i en eller annen slags konkurranse, forteller Kvernmo.

Det var Salangen-Nyheter som først skrev om den noe uvanlige henvendelsen som sjamanen reagerte sterkt på.

- Jeg ble så irritert at jeg glemte av hva han sa han og TV-kanalen het for noe. Jeg må innrømme at det kokte litt over for meg. «Er dette en måte å latterliggjøre oss samer på», var det først jeg spurte om, sier han til Nordlys.

Ga leksjon i sjamanise

Dette skal mannen fra TV-selskapet ha benektet, uten at det hjalp nevneverdig på sjamanens velvilje.

- Jeg ga ham en leksjon i hva sjamanisme er for noe. Sjamanisme er ikke å spre negativ energi, da har man misforstått alt. Jeg ba ham om å glemme hele ideen. En veldig dårlig ide å spre negativ energi, selv om det gjelder svensker, sier Kvernmo.

TV-mannen, som ifølge Kvernmo snakket hovedstadsdialekt, skal ha bakket ut ganske fort når han fikk høre hvor skapet skulle stå.  

- Han noterte seg det jeg sa, og jeg har ikke hørt noe mer. Jeg regner med at de skrinla ideen. Han turte vel ikke annet, smiler han.

- Gammel myte

«Ganning» er å kaste trolldom over noen, og Kvernmo synes det er ille at gamle myter om samene lever i beste velgående hos TV-folk sørpå.

- Vi skriver 2017, og ennå tror de på dette. Det er irriterende at de ikke har bedre vett.

- Er ganning bare en myte?

- I små bygder i gamle dager, hvor samer var i stort mindretall og ikke hadde noe å stille opp mot norske myndigheter og norske lover og regler, så var ganning det eneste de kunne true med - det siste forsvarsverket de hadde. Men jeg vet ikke om det fungerte. Samene fikk skylda for mye rart når noe gikk galt, sier han.

Spurt om å finne bilnøkler

- Får du som sjaman mange uvanlige henvendelser?

- Ja, seinest i dag var det en som hadde mistet bilnøklene sine og spurte om jeg kunne finne dem.

- Kan du det da?

- Jeg er ikke god til det, men det har hendt at jeg kan «se» hvor folk bør lete. Hvis folk som er slitne, deprimerte og syke kontakter meg, så prøver jeg å hjelpe, sier sjaman Ronald Kvernmo.

Taust fra TV-mann

Telefonnummeret som sjamanen ble oppringt fra, tilhører en person ansatt i et TV-produksjonsselskap i Oslo-området.

Vedkommende har ikke svart på henvendelser fra Nordlys som ønsket å stille ham noen spørsmål om «gannesaken».

Artikkeltags