Russisk lasteskip fikk motorhavari utenfor Troms

MÅTTE INN TIL TROMSØ: Det russiske lasteskipet Tiksy, her til venstre mens det var nederlandsk-eid, skulle til Egypt, men måtte gå med to knop inn til Tromsø etter at turboen røyk. Illustrasjon: marinetraffic.com

MÅTTE INN TIL TROMSØ: Det russiske lasteskipet Tiksy, her til venstre mens det var nederlandsk-eid, skulle til Egypt, men måtte gå med to knop inn til Tromsø etter at turboen røyk. Illustrasjon: marinetraffic.com Foto:

Artikkelen er over 2 år gammel
DEL

Et russisk lasteskip fikk tidligere denne uka motorhavari utenfor Tromsø. «Tiksy», som var på vei fra Arkhangelsk til Alexandria i Egypt, fikk motorstopp 50 nautiske mil nord for Andøya på morgenkvisten mandag.

- Vi fikk meldinga 07.13 mandag, og fulgte skipet fra da av,  sier vaktleder Steinar Gyltnes på Kystverkets beredskapssenter i Horten til Nordlys.

Til alt hell var været svært godt, og ifølge Gyltnes fikk mannskapet til slutt hovedmaskineriet i gang igjen.

- Men de kunne kun gjøre to knops fart på grunn av en defekt turbo, så de valgte å gå inn mot land.  Taubåtene «Stone» og «Borg Mini» bisto, vi satte også los om bord, og også «Strilborg», i den nasjonale slepebåtberedskapen, var klar i tilfelle det skulle oppstå flere problemer, sier Gyltnes.

Han sier også at «Tiksy» gjorde alt rett.

- De varslet Sjøtrafikksentralen om at de hadde trøbbel, og det er viktig for oss sånn at vi kan ha kontroll på fartøyene langs kysten slik at vi er rede til å kunne hindre skipshavari og forurensning.

130 meter lange «Tiksy», som er bygd i 1990 og har en dødvekt på drøyt 12.000 tonn, ligger nå til kai i Breivika i Tromsø.

På årsbasis får Sjøtrafikksentralen mellom 1200 og 1400 innmeldte hendelser på sjø og land.

- Prognosene viser at skipstrafikken skal fortsette å øke frem mot 2040, sier Gyltnes.

Artikkeltags