En større lastebåt gikk onsdag ettermiddag på grunn i Sandnessundet, på Kvaløysiden et par kilometer nord for Sandnessundbrua.

Klokken 16.50 sto båten med baugen mer eller mindre på land.

Øystein Johansen fra Hamna satt ved middagsbordet, og ble vitne til hendelsen.

– Jeg så en lastebåt som gikk mot brua. Plutselig sto den vinkelrett mot land i fartsretningen. Den begynte å slå propellen i revers og prøvde å bakke bakover, fortalte Johansen til Nordlys 16.52.

Et annet vitne, Arne Nilsen, fortalte like før klokken 17 at båten sto helt tørt med baugen.

«Underlig» manøver

Politiet rykket ut til Kvaløya. Innsatsleder Morten Renland opplyste til Nordlys ved 17.15-tiden at skipet ikke hadde satt i verk nødprosedyrer, og prøvde å komme seg på dypere vann for egen maskin.

– Vi fikk melding om en båt som tok en underlig manøver og gikk på grunn. Det ser nå ut som han prøver å bakke seg ut. Akterenden har vendt seg litt mer sørover. Fikk tomler opp fra mannskapet, opplyste Renland.

Alle nødetater ble varslet, men det var bare politiet som rykket ut til stedet.

Ifølge politiet heter skipet BBC «Lisbon».

Politiet: Svikt i styresystemet

Klokken 17.20 opplyste politiet til Nordlys at skipet fikk svikt i styresystemet, og styrte mot land med vilje.

Ved 17.30-tiden var politiet i ferd med å forlate stedet. Ifølge Morten Renland er det Kystverket som nå overtar ansvaret for å få skipet fjernet.

– Det er ingen mistanke om promille eller lignende, opplyser Renland.

Ifølge nettstedet Marine Traffic er båten 130 meter lang og snaut 17 meter bred, og registrert på Antigua Barbuda. Ifølge trackingen gikk skipet ut fra Breivika og rundet nordspissen på Tromsøya, før det prøvde å gå gjennom Sandnessundet.

Slepebåten «Borg Parat» lå onsdag ettermiddag ved havaristen.

Da Nordlys snakket med daglig leder Lars Jensen like før klokka 18, var oppdraget imidlertid gitt til slepebåten «Lupus» som også var på plass.

Gikk for egen maskin

Ifølge skipper om bord på «Lupus» og daglig leder i AS Slepebåtene, Trond Wassbakk, ble lastebåten trukket av grunnen ganske nøyaktig klokken 18.

Da Nordlys snakket med han rundt klokken 18.30, eskorterte slepebåten lastebåten tilbake til kai 24 i Breivika, hvor dykkere skal gjøre undersøkelse av skroget. «Lisbon» gikk da for egen maskin.

– Det er sandbunn akkurat der den gikk på grunn og sjøen flødde, så vi hadde ingen store problemer med å dra den av, forteller Wassbakk.