Bydelen Strandkanten i Tromsø har vært gjenstand for ganske hard kritikk fra arkitekthold nylig, men har også blitt tatt i forsvar både av beboere og lokalpolitiker Tone Marie Myklevoll (Ap).

En som titt og ofte går forbi området er musiker, produsent og Tungtvann-profil «Poppa Lars», Lars Audun Sandness.

Da er det én ting han hver bidige gang ikke kan unngå å la seg irritere over.

Basketballbanen på Strandkanten står forlatt og øde, uten kurver. De er skrudd ned, fordi beboerne mener tidene for bruk av banen ikke overholdes og det lager for mye støy.

Dette fikk denne uka Sandness til å blåse ut på Instagram.

Der skriver han blant annet, rettet mot de som har fått tatt ned basketkurvene: «Dere burde skjemmes, dere som står bak dette. Er det rart ungdom blir sittende inne og/eller lager kvalm når voksne gjør sånt??? Fysj.»

– Helt sykt

Overfor Nordlys er Sandness hoderystende til at det går an å motarbeide idrettsaktivitet utendørs for barn og unge i en bydel i Tromsø.

Han sier han er frustrert både som en vanlig Tromsø-borger, og som en som er litt over gjennomsnittet basketinteressert.

– Jeg synes det er helt sykt at folk kjøper seg inn i sånne borettslag, gjerne med en veranda mot denne basketbanen – og så klager på at her er det altfor mye bråk og støy. Det er paralleller her til ballbinger i Tromsdalen, der det nesten er nok at én person klager på støy, så får de stengt det ned.

– Man kan jo ikke ha noe av at unger driver og spiller basket eller fotball til klokka 22 på kvelden, det er jo helt sykt, sier han syrlig og legger til:

– Det er litt som å flytte inn i andre etasje i Storgata, og så klage på at det er liv og leven utenfor. Det henger jo ikke på greip.

– Bygger man ut som dette, bør det følge med krav fra kommunen – og det mistenker jeg at det gjør – om at det skal være områder for sosial omgang og aktivitet. Da må de forbli åpen. Det kan ikke behandles ut fra hvem som sitter i styret og synes det er fint eller ikke, sier Sandness.

– En betong- og steinørken

Han forteller at han selv har blitt konfrontert av beboere når han har vært ved basketballbanen på Strandkanten for å ta bilder av hvordan det ser ut.

– Da var det en person der borte som beskrev det som et kjempeproblem – og at det kom folk fra andre bydeler for å spille, som ikke hadde noe der å gjøre. Han mente også at jeg som ikke bodde i det borettslaget ikke hadde noen grunn til å være frustrert eller irritert over dette.

– Dette er en godt voksen person – og det er de samme godt voksne som klager for mye over at ungdom sitter i ro, og at når de er ute, så er det bare pøbelstreker.

– Det er ikke snakk om å gå opp og bruke verandaen til folk, det er snakk om å bruke en basketbane til det den er designet for. Her har vi fasiliteter, og det er helt latterlig at de kan skru ned kurvene og hindre aktivitet, mener Sandness.

Han synes basketballbanen på Strandkanten er et av flere bilder på at boligprosjektene med leilighetsblokker ikke lever opp til forventningene som presenteres når prosjektene planlegges.

– Når prosjekter som dette skal selges inn til folk, så er det med et yrende folkeliv, grønne lunger, kafeer, basket- og skatebaner ... det skal vises hvor beboervennlig det er, og hvor fint det er for alle som skal se og passere det. Men når det kommer til stykket, blir det som dette: en betong- og steinørken uten et menneske ute, sier Sandness.

Han legger til at han i etterkant av sitt krasse innlegg på Instagram har fått melding fra Tromsø Sentrum om at det er planer om å videreføre forsøket med en sommerlig basketbane på Prostneset.

– Det er fint, så får man håpe det er uten kunstgressunderlag som i fjor, sier han.

Styremedlem: – En vanskelig sak

Nordlys har vært i kontakt med styremedlem og tidligere nestleder i styret i samvirket Strandkanten Bydel SA, Halvard Salamonsen.

Han henviser til styreleder Kent Nordby for mer detaljerte uttalelser, men er selv godt kjent med at saken har skapt mye debatt blant de som bor i området.

– Det er en vanskelig sak. Noen vil ha kurvene oppe og noen vil ikke ha dem der, det diskuteres mye, sier Salamonsen til Nordlys.

Selv sier han at han ikke bor så nært på banen at han merker noe til lyden derfra.

– Jeg synes selv det er flott med en basketballbane, men jeg har forståelse for at det blir mye støy for de som bor nært, sier han.

– Men er det ikke et poeng at man må tåle litt lyd hvis man selv velger å kjøpe en bolig rett ved en basketbane?

– Jo, det kan du si. Hadde alle fulgt de «åpningstidene» som er der, kunne det kanskje også fungert greit.

Leide inn vektere

Styreleder Kent Nordby i Strandkanten SA bekrefter at det er de som har driftsansvar for banen, og at de har besluttet å fjerne kurvene.

– Hovedårsaken til at banen er stengt, er at det er bråk og støy når den er i bruk. De beboerne som bor vegg i vegg og ved siden av banen, opplever mye støy. Det er familier med små barn, som opplever situasjonen som veldig slitsom, sier han.

Han sier bydelsstyret har forsøkt å holde banen åpen, ved å regulere aktiviteten på en måte som de fleste kunne være tilfreds med.

– Vi leide inn Trygg Vakt som har låst ned banen om kvelden, og opp igjen på dagtid. Men det endte med at låseanordningen ble revet ned og ødelagt. Banen ble også brukt utover stengetid, og vekterne måtte jage de som holdt til der, med det resultatet at de bare kom tilbake igjen så snart de fikk mulighet, sier Nordby.

Basketbanen er privat og forbeholdt de som bor i bydelen. Men en del av utfordringen har vært at den trekker spillere fra hele byen.

– Det ble et helt annet støynivå med en slik bruk, og når vi fikk tilbakemeldinger fra kommuneoverlegen om støy, ble man litt svar skyldig. Vi prøvde å holde bare én av kurvene åpen for å se om det hjalp, men det var ikke nok, sier Nordby.

Flyttet fra bråket

Han synes det er leit at banen ikke er i bruk, men påpeker samtidig at den sannsynligvis aldri ville blitt regulert inn i et boligfelt med dagens forskrifter og krav til avstand.

I helsedirektoratets veileder for støyvurdering ved etablering av nærmiljøanlegg, heter det at anlegget må utredes, hvis det ligger nærmere enn 100 meter fra nærmeste støyfølsomme bebyggelse.

– Denne banen er bokstavelig talt vegg i vegg med bebyggelsen, sier styrelederen.

Men burde ikke folk gjøre den vurderingen før de kjøper leilighet?

– Det kan du si. Men reguleringer knyttet til støy er jo der av en grunn. Folk har angivelig flyttet på grunn av støy fra denne banen.

– Poenget er at hvis vi skal ha den der, så må bruken reguleres i en aller annen form. Det handler om å finne løsninger, men der har vi store problemer. Det er veldig utfordrende.

Kommunen ønsker åpen bane

Håkon Waage Gjertsen i seksjon for byutvikling, park, idrett og friluft i Tromsø kommune er også godt kjent med saken. Kommunen er inne for å «megle» litt, selv om det er samvirket som sitter på avgjørende beslutningsmakt om hva som skjer med banen.

– Vi har vært litt på den saken denne uka. Jeg er ikke helt oppdatert på hva som er gjort og sagt, men vi har prøvd å påvirke det sånn at man kan komme frem til en løsning som gjør at ikke det sentrale området med den banen blir stengt, sier Gjertsen.

– Det har vært et støyproblem som folk kjenner til, og det er visst spesielt én beboer som klager. Da må man nesten prøve å finne en annen ordning, for å stenge ned et sånt aktivitetsområde synes vi er veldig synd. Jeg har samtidig forståelse for at det kan være en støyproblematikk der, så det er ikke en helt enkel sak, legger han til.

Han mener det egentlig burde vært bygd mindre tett, med mer rom og areal rundt banen.

– Det er kjempeviktig for bydeler å ha sånne areal. Da er det synd at det er bygd så tett – uten at det er areal der som tåler det. Det må være større bredde og avstand til nærmeste soverom, sier Gjertsen.