Erik Valnes (21) fra BOIF og Team Nord-Norge ble verdensmester på sprinten i fri teknikk under U23-VM i Sveits.

Det er første gang en løper fra Troms blir verdensmester i U23-klassen, og første gang en herreløper fra Troms tar medalje i U23-klassen.

På kvinnesiden har Lovise Heimdal (bronse 2017) og Silje Theodorsen (sølv 2015) tatt medaljer tidligere.

Valnes leverte en sterk innsats under mandagens konkurranse. Han vant prologen, og fortsatte å imponere med solide heatseire i kvart- og semifinalen.

I finalen ble Valnes, som opprinnelig er fra Sørreisa og var debutant i internasjonalt mesterskap, utfordret tøft av landsmann Jan Thomas Jenssen. Jenssen ledet inn på oppløpet, men en sterk sluttspurt sikret Valnes sitt første VM-gull med noen få centimeters margin. Even Northug sørget for norsk trippelseier.

– Dette var mitt største mål denne sesongen, så det betyr mye, sa Valnes etterpå til TV-sendingen til FIS (det internasjonale skiforbundet).

– Rått!

Hjemme i Tromsø fulgte Team Nord-Norge-trener Kristian Skogstad løpet på TV. Med høy puls.

– Vanvittig artig! Jeg går i ring på gulvet. Jeg skjønte at han hadde en stor sjanse i dag når man så finaleoppsettet. Og da han lå i rygg på Jan Thomas (Jenssen) i den siste nedkjøringen, så følte jeg meg trygg på at han ville klare det. Det er rått, sier Kristian Skogstad til Nordlys.

Han roser Valnes for gjennomføringen.

– Han har så mange styker å spille på, spesielt taktomslaget sitt. Han gjorde det han ville i dag, i veldig krevende løype. Han ville ikke være i front i den første bakken, for var man for tøff der, så fikk man merke det i den siste store bakken. Han lå kontrollert, og viste styrke, sier Skogstad.

Han synes det er spesielt artig at den første U23-verdensmesteren fra Troms er en herreløper. Det er på kvinnesiden tromsløperne har prestert best de siste årene.

– For vår del som lag som betyr dette mye. Jeg føler jeg har forsvart guttene litt for lenge allerede. I år har vi våget å være mer offensive enn tidligere, og satt tøffe mål. Da er det artig å lykkes. Men guttene er unge, og man kan ikke forvente at de skal være i toppen nasjonalt så tidlig. Det er en stor overgang fra å være junior til senior, og man må tåle den overgangen og ta det steg for steg.

– Det er strengt tatt når guttene er 24-25 år at de skal være på sitt beste hos oss. Finnmark har levert gode løpere til landslag, dit må vi også komme. Jeg håper dette smitter over på Nordland også, sier Kristian Skogstad.

Heimdal falt stygt

Valnes vant prologen med 0,8 sekunder foran svenske Anton Persson og 1,5 sekunder foran sin norske lagkamerat Jan Thomas Jenssen.

For Lovise Heimdal fra Bardu IL ble det en helt annen skjebne. Ifølge Team Veidekke Nord-Norge-trener Kristian Skogstad falt Heimdal stygt i prologen. Bardu-løperen fullførte ikke den 1,2 kilometer lange løypa, og Nordlys har foreløpig ikke fått mer kjennskap til hva som har skjedd.

Heimdal skal ha ligget godt an tidsmessig før uhellet fant sted.