Anna Svendsen fra Tromsø Skiklubb og Team Nord-Norge tok seg videre fra prologen på den klassiske sprinten i verdenscupen i finske Ruka fredag.

Hun noterte seg for en 23. plass, etter å ha kommet inn nesten ni sekunder bak prologvinneren, svenske Ida Ingemarsdotter.

Beste norske løper ble Kathrine Harsem på en åttendeplass, og i en meget overraskende prolog var det bare Harsem og Svendsen som tok seg videre av de ti (!) norske løperne.

Maiken Caspersen Falla endte som nummer 31, mens man videre nedover på lista fant Ingvild Flugstad Østberg som nummer 37, Marit Bjørgen som nummer 41 og Heidi Weng på en 59. plass!

Fire andre norske løpere røk også ut, og i etterkant ble det innrømmet en real smørebom.

– Løperne hadde godt feste når de testet skiene, men dårlig feste når det gikk renn. Dette er bare en enkel sak, og det er smørebom, sa smøresjef Knut Nystad til NTB.

– Jeg følte jeg gikk bra. Nå er jeg tom for ord. Dette er helt uvirkelig. Jeg hadde sett for meg å gå mer enn dette. Prologen var bare første del. Så er det slutt med den. Det er trist, sa Falla til NTB i målområdet i Ruka.

Det var ikke bare de norske favorittene som røk ut fredag. Sterke løpere som den amerikanske duoen Jessica Diggins og Kikkan Randall får heller ikke starte i kvartfinalene senere fredag etter en svak prolog.

Passert rett før målstreken

Anna Svendsen skulle ut i den fjerde av fem kvartfinaler i Ruka.

Der duellerte Tromsø-løperen mot Linn Sömskar (Sverige), Natalia Nepryaeva (Russland), Jonna Sundling (Sverige), Laura Mononen (Finland) og Laurien van der Graaff (Sveits).

Slik var kvartfinalene:

1. kvartfinale: Amerikanske Sadie Bjornsen og russiske Julia Belorukova tok seg videre.

2. kvartfinale: Svenske Charlotte Kalla vant, og får følge av amerikanske Sophie Caldwell til semifinalene.

3. kvartfinale: Prologvinner Ida Ingemarsdotter hadde få problemer med å ta seg videre til semifinale, rett bak Anna Haag, også hun fra Sverige.

4. kvartfinale: Aiaiai! Det holdt akkurat ikke for Anna Svendsen. Tromsø-jenta jobbet seg opp til en andreplass før oppløpet, men ble forbigått rett før målstreken og endte som nummer tre. Tiden på 3.19,34 var heller ikke god nok til å gå videre på tid, så dermed endte dagens verdenscuprenn i kvartfinalen for Svendsen. Russiske Nepryaeva vant, mens svenske Sömskar kom seilende opp og snek seg inn 22 hundredeler foran Svendsen.

5. kvartfinale: Svenske Stina Nilsson vant, mens Kathrine Harsem ble nummer to og sørget for at det i hvert fall er én norsk løper i semifinalene.