Gå til sidens hovedinnhold

Venter full storm på Svalbard – Nybyen evakuert

Artikkelen er over 4 år gammel

Nybyen er evakuert, og værutviklingen følges med argusøyne på Svalbard. I løpet natten til torsdag blåser det opp til full storm.

Allerede tidlig onsdag blåste det liten storm og det var mye snøfokk på Svalbard, værforhold som ofte bidrar til å utløse snøskred. Situasjonen er ikke ulik den Svalbard opplevde for et år siden, da to mennesker mistet livet i snøskredet som tok bebyggelsen under Sukkertoppen, poengterer Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) overfor TV 2.

Til sammen ble 58 personer evakuert fra Nybyen onsdag formiddag. Sysselmannen følger værutviklingen nøye, men hadde etter et møte med beredskapsrådet og NVE, ikke grunnlag for å iverksette ytterligere tiltak, slik situasjonen var i 18.30-tida.

Kystvaktens KV Barentshav er for tiden i Adventfjorden og kan onsdag kveld fortelle om vindkast på 30 m/s.

"For øvrig dårlig sikt, mørkt og lite å sjå", skriver de på Twitter.

Fortsatt stor fare

NVE mener det er skredfare i utsatte fjellskråninger, men at eventuelle skred ikke vil nå bebyggelsen i Longyearbyen. Nybyen, som nå er betydelig mer skredutsatt, ligger litt sør for Longyearbyen.

– Vi vil følge utviklingen av været og eventuell skredfare utover kvelden og natten, sier sysselmann Kjerstin Askholt, som understreker at det generelt er stor snøskredfare og ber folk om ikke å ferdes ute i terrenget.

Ifølge Meteorologisk institutt vil det fra onsdag ettermiddag blåse sørøstlig full storm på utsatte steder på Spitsbergen. Styrken vil være opp mot 25 meter i sekundet.

Bedre beredskap

Askholt poengterer at beredskapen knyttet til snøskred er betydelig bedre i år, enn i fjor. Da mistet to personer livet og elleve bolighus ble totalskadd i et snøskred fra Sukkertoppen i Longyearbyen.

– I fjor hadde vi ikke skredvarslingssystem på plass. Det har vi i år. Det gir oss et helt annet faglig grunnlag å fatte beslutninger på, og det er bra, sier hun til TV 2.

Alle relevante etater på Svalbard var i forhøyet beredskap onsdag kveld, og lokale skredeksperter var ute sammen med politiavdelingen for å gjøre nye vurderinger utover kvelden.

NVEs prognose tilsier at det vil være stor skredfare også torsdag, mens den skal avta mot slutten av uka. Det kommer en oppdatert vurdering fra NVE og Sysselmannen torsdag formiddag. 

Kommentarer til denne saken