Et tynt lag med havis skapte utfordringer for skipsfarten gjennom Finnsnesrenna søndag. Kystvaktskipet KV Svalbard gikk til området og brøt opp isen slik at båter og skip kunne seile gjennom uhindret.

Blant fartøyene som gikk gjennom området søndag var hurtigbåtene MS Sollifjell og MS Fløyfjell. De ble ledet gjennom området av kystvaktskipet, én nordover og én sørover.

Blokkerte for ferdsel

- Det var is som blokkerte for sikker ferdsel nord-sør. I forbindelse med at vi er på patrulje valgte vi å stanse og assistere fartøyene med å bryte opp isen, forteller skipssjef på KV Svalbard, Øystein Smaaberg.

Han understreker at søndagens oppdrag var helt udramatisk.

Kan være farlig

Islaget i Finnsnesrenna var mellom fem og sju centimeter tykt. Smaaberg sier at selv is av denne tykkelsen kan skape problemer for båter med plast- eller katamaranskrog, slik hurtigbåtene har.

- Om en slik båt går inn i denne isen i 30 knop, er det direkte farlig, sier Smaaberg.

Kystvaktskipet, derimot, er en isbryter, og i stand til å håndtere langt tykkere is.

Troms har vært inne i en kuldeperiode de siste dagene. Målestasjonen på Kistefjellet i Lenvik registrerte middeltemperaturer på henholdsvis -16,5, -14,3 og -14,6 torsdag, fredag og lørdag. Klokka 18 søndag var temperaturen -12,9 på målestasjonen.