- Jeg ante fred og ingen fare da de første skissene kom. Nå er katastrofen et faktum, sier Fritz Widding.

Den pensjonerte bilforhandleren og investoren er en av Tromsøs «grand old men». Slekta hans kom til Tromsø på midten av 1800-tallet, og selv har han blant annet en fortid som styremedlem av foreninga «Byen våres».

Nå er han en av mange som reagerer på Kystens hus.  Bygget ble ferdigstilt i sommer, og ruver nå på en av Tromsøs mest attraktive sjøtomter ved torget, der det såkalte Domusbygget tidligere holdt til.

I Facebook-gruppa «Gamle Tromsø», som samler over 11.000 personer til stadige debatter om Tromsøs utvikling, har et innlegg om Kystens hus virkelig tatt fyr. Mandag hadde innlegget over 380 kommentarer på ett døgn.

Forventninger

Fritz Widding sier at han hadde store forventninger til Kystens hus.

- Domus-bygget var en trist sak. Det så ut som en Murmansk-blokk. Da de rev det, forventet publikum i Tromsø at vi benyttet muligheten til å gjøre en endring og bygge noe å være stolte av på en av de mest attraktive tomtene i Tromsø by.

- Nå er bygget et faktum, og med det kom reaksjonene. Jeg skjønner folk meget godt. Dette var et virkelig spark under beltestedet for de fleste, og absolutt ikke det vi hadde forventet.

- Hva med bygget er det du reagerer på?

- Det passer ikke der i det hele tatt. Og jeg har ingen alternativer til hvor et sånt bygg skulle plasseres. Kanskje i en annen by, med tung bebyggelse, lite lys og få parker. Men ikke i Tromsø.

- Hva blir det neste?

- Arkitekten har virkelig ikke hatt en heldig hånd med det her. Hele bygningskroppen fremstår som veldig dominerende. Det stiller ingen spørsmål til mennesket, og til tanken om hva slags sjel Tromsø by har hatt. Dette er en kloss, en kubbe, og den er helt malplassert. Det er ikke mer å si om det.

Han understreker at han skjønner at Tromsø må forandre seg.

- Det viktige er at når den forandrer seg, er at det må være på en måte som byens befolkning kan føle seg hjemme i. Folk må føle at dette var bra, i et samspill med gamle Tromsø by, sentrum, torget, havet og i Tromsdalen og fjellet. Vi som begynner å komme opp i årene, ser byen bli mer og mer voldtatt av stygge bygg på plasser folk har et forhold til. Gjort er gjort nå, men hva blir det neste? Det er et godt spørsmål.

- Byen er blitt ødelagt

I Gamle Tromsø-gruppa går mange lengre i karakteristikkene av Kystens hus. Flere mener bygget ser ut som en brannruin, og noen mener sågar at det bør rives.

- Byen er blitt ødelagt! Kanskje man må få i gang en underskriftskampanje for og få revet jækelskapen? kommenterer en av brukerne.

Men huset blir også tatt i forsvar.

- Kult og moderne bygg. Mye bedre enn å lage et nytt bygg som etteraper arkitektur fra en svunnen tid, skriver en av debattantene.

Se flere reaksjoner: - Kanskje de kunne pynte opp Tromsdalen også...?

- Akkurat som vi ønsket

Mette Mohåg, byutviklingssjef i Tromsø kommune, mener bygget ble akkurat slik arkitekt og utbygger hadde forespeilet dem.

- Dette er bygget slik det opprinnelig ble godkjent, sier Mohåg til Nordlys.

- Jeg synes bygget er flott, men måseskiten må de gjøre noe med.

LES OGSÅ: – De har bygget en måseskit-magnet!

Hun synes det er positivt at nybygget vekker engasjement, og tror et bygg uansett form og farge i den størrelsen vil pådra seg oppmerksomhet.

- Man kan ikke være likegyldig til et slikt bygg.

- Men hva når engasjementet går i retning av at man bare vil rive det?

- Noen må jo få mene det, men jeg håper at man skjønner at det ikke er aktuelt.

- Har kommunen noen erfaring eller tips til huseierne for å få fjernet måseskiten?

- Nei, men det må de ta på alvor. Det er ikke så flott med måseskit på bygget.

LES OGSÅ: På flyttefot etter 95 år

Arkitekt: Bestemte tidlig at det skulle være mørkt

Nordlys har ikke fått kontakt med arkitekt Tore Schjetlein, som har tegnet huset. Til iTromsø sier han at de tidlig tok et standpunkt om at huset skulle være mørkt. De mente huset da ville gli bedre inn i omgivelsene enn med en lys farge.

– Gjennom farge- og formbruk ville vi at bygget skulle gli inn i resten av fasaderekka. Men samtidig ville vi at bygget skal være et uttrykk for den tida det er bygd i. Kystens Hus står på en viktig tomt i Tromsø, og vi ville at det skulle fremstå som noe nytt, sier arkitekten, som sier at han synes det er bra at bygget skaper debatt.