Den siste tiden har Kystens Hus blitt beskrevet som «styggeste bygget i byen», «svart koloss» og «et av de styggeste, moderne byggene jeg noensinne har sett».

Bypatriot og arkitekturentusiat, Lars Echroll, og arkitekt ved A3 arkitektkontor, Viggo Ditlevsen, er sterkt uenig i kritikken.

- Kritikken av Kystens Hus er klisjepreget, lite gjennomtenkt og overfladisk. Hvis de synes bygget er stygt, så bør de ta seg en tur gjennom Tromsø, her er det mye hjemmesnekret dårlig arkitektur, sier Lars Echroll.

BYGGET SOM SPLITTER TROMSØ: - Jeg ante fred og ingen fare. Nå er katastrofen et faktum

Arkitekturisk lappeteppe

Echroll mener at Tromsø har plass til å eksperimentere mer med arkitekturen.

LES OGSÅ: - Kanskje de kunne pynte opp Tromsdalen også...?

- I en by med så stort spekter av arkitektur synes jeg vi kan eksperimentere mer og prøve noe nytt. Ishavskatedralen fikk mye kritikk i sin tid, nå er det et av Tromsøs mest stolte og ikoniske bygg. Det samme kommer til å skje med Kystens Hus, påstår Echroll.

Mye av kritikken mot Kystens Hus hevder at bygget ikke passer inn i omgivelsene.

- Det er et absurd krav at nye bygg må tilpasse seg de eksisterende byggenes middelmådighet, sier Echroll.

Forventet reaksjon

Arkitekt Viggo Ditlevsen støtter Echrolls oppfatning av diskusjonen rundt bygget og mener at den blandet responsen er et sunnhetstegn.

- Jeg hadde vært mer skeptisk hvis jeg kun hadde fått positive tilbakemeldinger på et bygg, det ligger litt i arkitekturens vesen å provosere, sier Ditlevsen.

Ditlevsen var ikke overrasket over tilbakemeldingene på bygget.

- Det er en veldig forventet reaksjon. Folk har alltid en mening om bygg som ikke er helt lik det som har blitt bygget før, forteller Ditlevsen.

- Kystens Hus skal tiltrekke seg oppmerksomhet, det har det sannelig klart. Tromsø tåler bygg som ikke ser ut som om de er fra 1960-tallet og da må man bryte med den gamle stilen.

Et bygg for samtiden

Echroll er enig med Ditlevsen at man ikke kan bygge i gammel stil.

- Å bygge i gammel stil blir som oftes ikke fint, det blir rett og slett harry. Arkitekturen må utvikle seg og reflektere samtiden, sier Echroll.

Står bygget i stil med samtiden, Ditlevsen?

- Ja, bygget reflekterer mye av det som skjer internasjonal med tanke på byggets former og linjer, sier Ditlevsen avslutningsvis.