Bestill Nordlys+ i 8 uker for kun 99,- og få tilgang til alt digitalt innhold.

«Feminisme er grenseløs - gi vern til kvinner på flukt». «Støtt kurdiske kvinner i kampen mot IS». «Sex uten samtykke = voldtekt».

Det var blant parolene som svaiet da Den internasjonale kvinnedagen gikk av stabelen i Tromsø sentrum tirsdag ettermiddag. For øvrig 101 år etter at den ble markert for første gang i Norge i 1915.

Det er ikke dermed sagt at 8. mars er mindre aktuell i dag, skal en tro de om lag 600 menneskene som møtte opp på Stortoget for å markere dagen.

- Det er viktig å kjempe kvinners sak. Ikke bare i Norge, men ellers i verden. Det er én dag til det i året og da synes vi at det er viktig å være med, sier studentene Helene Stav, Berit Berbusmel og Signe Tangen.

Lege-engasjement

Blant de mer tradisjonelle parolene som ofte er å se i 8. mars-tog i Tromsø, var det også noen nye innslag. Blant dem «Vaktfritaket tilbake for gravide leger», båret i toget av Yngre Legers Forening (YLF).

Bakgrunnen er at kvinnelige leger inntil i fjor hadde fritak fra vakter de siste måneden av svangerskapet. Ordningen er siden fjernet til fordel for det som omtales som individuell tilrettelegging.

- Vi har mistet en rettighet og en velfungerende ordning. Det har resultert i økt antall uønskede sykmeldinger, til tross for tilrettelegging. Det gjør at 8. mars har økt aktualitet for oss i år, i tillegg til at vi selvfølgelig er opptatt av likestilling, sier Marie Alnæs, tillitsvalgt for YLF i Haugesund.

Hun var blant de som holdt appell på Stortoget for toget. Blant de øvrige talerne var varaordfører Elin Jørgensen (Rødt), Sofie Lødding fra AUF og Kathrine Haugland Martinsen fra Fellesorganisasjonen for sosionomer, barnevernspedagoger og vernepleiere.

Saken fortsetter under bildet.

- Viktig med mangfold

Også Unge Venstre og Venstre er tilsluttet 8. mars-arrangementet i Tromsø, en markering som kanskje først og fremst har vært forbundet med venstresiden i politikken.

- Vi er mer og mer blitt en del av det, sier Elise Johansen, leder i Unge Venstre i Tromsø.

- Det er viktig med mangfold og at det godtas at vi tenker annerledes om ne del saker. Det er ikke bare én type feminisme. For min del handler det om å fjerne grenser for hva vi ser på som kjønn. Å gjøre kjønn mindre viktig, sier hun.

NB! Abonnerer du på Nordlys? Da kan du se stor bildeserie fra 8. mars-markeringen i Tromsø her.