Siste lørdag i juli var Alv Johan Nathanielsen ute for ei dramatisk ulykke ved Melåa i Kvæfjord kommune. Den fjellvante mannen hadde vært på topptur på Melåaksla 970 meter over havet, og var på tur ned da han foretok noen feilvalg som i verste fall kunne kostet ham livet. På omlag 700 høydemeter valgte han å gå over en snøflekk. Han mistet fotfestet fullstendig og raste 20 meter nedover fjellet, og traff på stein.

Det skriver Harstad Tidende i sin papirutgave torsdag.

– Med det samme kjente jeg en kraftig smerte i hofta. Jeg prøvde å komme meg videre, men skjønte fort at det var best å holde seg i ro. Jeg klarte åf okusere på å ta vare på meg selv, og tenkte hele tiden på at dette ksulle gå bra, sier Nathanielsen til Harstad Tidende.

Da avisen pratet med han tidligere denne uken, elleve dager etter den fatale hendelsen, var han fortsatt innlagt på Harstad sykehus.

BAKGRUNN:

Mann falt ned i fjellsprekk - redningsaksjon i flere timer i natt

Reddet mann (67): - Da vi så at helikopteret slet i tåka, bestemte vi oss for å hjelpe

– Tenk tilbake

Nordlys omtalte ulykken i flere omganger. Flere frivillige kom til for å hjelpe da de så at ambulansehelikopteret fra Evenes ikke klarte å komme seg opp i høyden på grunn av tåka. Blant de frivillige var det menn med erfaring fra Forsvaret, og brannvesenet, samt flere lokalkjente. Deriblant Kvæfjords ordfører Torbjørn Larsen. Overlege Harald Stordahl ble eskortert opp til den skadde av ordføreren selv. Han sier til Nordlys at innsatsen til de frivillige var fantastisk.

– Da vi forlot pasienten på UNN i Harstad, sa jeg til ham at han alltid burde tenke tilbake på de lokale folkene når han tenkte på denne episoden, sier Stordahl.

LES OGSÅ: Den erfarne overlegen har aldri opplevd lignende

Overvurderte fysikken

Alv Johan Nathanielsen er en kjent skikkelse i Harstad-regionen, etter mange år som begravelsesagent. De fleste i byen har et forhold til den hyggelige og sindige mannen. Nathanielsen sier til Harstad Tidende at han er glad for at det finnes frivillige som ønsker å hjelpe andre.

– Det er fantastisk at de stilte opp. Et rent lykketreff. Alt som skjedde på den turen har gjort meg ydmyk på mange måter, sier Nathanielsen takknemlig.

Skadene han pådro seg var brudd i lårhalsen, brudd i leggen, og i ei tå.

– Jeg skulle aldri gått alene. Da jeg traff folk på toppen burde jeg heller tatt følge med dem ned, i stedet for å gå lalene. Jeg skulle heller ikke valgt min egen trasé ned men jeg hadde tro på min egen fysikk, og vurderingsevne.

Nathanielsen innser at snøflekken kunne blitt hans bane.

Strabasiøs tur

- Det var så ulendt der at vi måtte pekes ut av disse lokalkjente hvor det var smart å gå. Så bratt var det i den skråninga, forteller Harald Stordahl, som til daglig er klinikkoverlege ved Prehospital klinikk på Nordlandssykehuset.

Han sier at de bestemte seg raskt for å få Nathanielsen ned under skydekket slik at helikopteret kunne plukke ham opp.

– Det var en strabasiøs tur, som tok noen timer. Vi måtte sikre oss og pasienten med tau for at det skulle være trygt for oss selv, forteller legen.