Til oversikten

Årets Nordlending 2014

Nordlys skal kåre Årets nordlending 2014 og trenger din hjelp.

Her kan du lese mer om alle kandidatene.

Lenger ned kan du sende inn din stemme!

Kandidat 1: Mads Gilbert

gilbert_5605086a

UNN-overlegen har fått stor oppmerksomhet for sin utrettelige innsats i Gaza. Han har flere ganger reist ned for å bruke all sin kompetanse til å hjelpe uskyldige som er skadd i de kraftige kampene. I høst ga han også ut boka Natt i Gaza. Gilbert er kjent som både fritt-talende og med et brennende engasjement.

Kandidat 2: Lene Marlin

lene marlin

Popstjernen Lene Marlin fra Tromsø viste et enormt mot da hun i høst valgte å snakke åpent ut om sine psykiske lidelser. Hun skrev en personlig tekst hvor hun fortalte om sitt selvmordsforsøk. Målet med å dele sin historie er å hjelpe andre som sliter. Budskapet var at det blir bedre uansett hvor håpløst ting kan virke.

Kandidat 3: Erlend Mogård-Larsen

Erlend Mogård Larsen.

Den idérike kulturpersonligheten fra Nesna som er bosatt i Tromsø har i år pustet nytt liv i den vernede Rakettkisoken i Tromsø. Mogård-Larsen arrangerer årlig en rekke festivaler, og i høst sto han også bak Polaria Music Festival på Stortorget i Tromsø. Han har også stått i bresjen for kunstprosjektet SALT i Gildeskål i Nordland, som har fått stor oppmerksomhet i inn- og utland. Kort tid etter at den gigantiske fiskehjellen var ferdig, ble den knust i årets første høststorm, men Mogård-Larsen er nå fast bestemt på å gjenreise byggverket.

Kandidat 4: Agnete Johnsen:

agnete

Black Sheeps-vokalisten fra Nesseby i Finnmark har allerede vært i den nasjonale rampelyset lenge, men slutter ikke å imponere. Fra før kjenner vi hennes stemmeprakt, men i år vise hun fram en helt ny side og danset seg helt til topps i «Skal vi danse» på TV2.

Kandidat 5: Geir Lundestad

Geir Lundestad

Etter 25 år som direktør for Nobelinstituttet og som leder av nobelkomiteen gir Geir Lundestad fra Bodø seg ved nyttår. Gjennom 25 år har han vært vertskap for en lang rekke prisvinnere og verdensstjerner. Lundestad har bidratt til å løfte instituttet til en viktig forskningsinstitusjon, og blir beskrevet som en svært viktig bidragsyter for å løfte fredsprisens internasjonale anseelse.

Kandidat 6: Silje Lehne Michalsen

silje

Legen fra Andøy i Nordland jobber til daglig ved Harstad sykehus. Hun reiste ut sammen med Leger uten grenser til Sierra Leone i juni. Hun skulle jobbe med diagnostisering av lassafeber på en barneklinikk. Der ble hun smittet av ebola. Smitten ble påvist 5. oktober i år. Hun ble hentet hjem og lå på isolat på Ullevål sykehus i to uker, før hun møtte pressen og fremførte en sterk tale med en oppfordring til alle om å bry seg om de ebola-rammede i Vest-Afrika.

Kandidat 7: Audun Rikardsen

Knølhval i Kaldfjord Audun Rikardsen og Eirik Bygdnes på foto- og dykkertur.

Forskeren fra Universitetet i Tromsø har på kort tid blitt en av de aller fremste naturfotografene i Norge og verden. Han har vunnet en rekke priser i inn- og utland for hvordan han skildrer naturen gjennom sine bilder. Rikardsen viser fram Nord-Norge gjennom sitt kamera på en unik måte, og blant annet har han fått svært mye oppmerksomhet for sine bilder av knølhval og spekkhoggere fra ytterskia av Kvaløya.

Kandidat 8: Håvard Klemetsen

Håvard klemetsen

11 år etter at han debuterte i verdenscupen vant Håvard Klemetsen fra Kautokeino i år gull i Sochi-OL. Håvard Klemetsen har helt siden gjennombruddet holdt seg i kombinert-toppen.

Kandidat 9: Ingvill Konradsen Ceide

ingvill

Prosjektlederen for Prosjekt Haiti har i flere år jobbet utrettelig med å forbedre livssituasjonen og skape muligheter for en bedre framtid for fattige barn på Haiti. Hun har jobbet innenfor bistand i Ecuador og på Haiti.

Kandidat 10: Knut-Eirik Dybdal:

knut-eirik

Med sin urokkelige tro på Arctic Race of Norway har han på rekordtid skapt et sykkelritt som viser Nord-Norge fram til hele verden. Sommerens ritt ble vist på TV i 180 land og seertallene til TV2 steg med 50 prosent fra første år. Etter sitt andre år har rittet allerede fått høyere status fra Det internasjonale sykkelforbundet og Arctic Race viser fram en stor del av landsdelen.

 Avstemningen stenger kl. 10, fredag 12. desember.

 

Årets Nordlending 2014