Kjenner du noen som fortjener å vinne 50.000 kroner?

Fra venstre: Coop Nords kulturpriskomité ved Anne Mette Sætra, Ole Dalbakk, Marit Hemmingsen og Trine Strand ønsker seg forslag til kandidater til Coop Nords Kulturpris som er på kr. 50.000. (Fredrik Forssman var ikke tilstede da bildet ble tatt). FOTO: KRYSSPRESS

Fra venstre: Coop Nords kulturpriskomité ved Anne Mette Sætra, Ole Dalbakk, Marit Hemmingsen og Trine Strand ønsker seg forslag til kandidater til Coop Nords Kulturpris som er på kr. 50.000. (Fredrik Forssman var ikke tilstede da bildet ble tatt). FOTO: KRYSSPRESS

Artikkelen er over 3 år gammel
DEL

I år deles Coop Nords Kulturpris ut for 23. gang.

Helt siden 1992 har Coop Nord, som den eneste butikkjeden her til lands, delt ut en egen kulturpris. Ifølge statuttene er formålet med prisen å hjelpe frem unge talenter spesielt, og å styrke kulturvirksomheten i lokalsamfunn generelt. Prisen gis til enkeltpersoner eller grupper som har vist spesielle ferdigheter eller gjort spesiell kulturell innsats, og skal bidra til fordypning og videreutvikling.

En egen jury med solid kulturkompetanse, går hvert eneste år gjennom det mangfoldet av kandidater som nomineres. Juryen går svært grundig til verks før de velger vinneren, og det er tøff konkurranse. I fjor kjempet 62 dyktige kandidater om prisen, som til slutt ble tildelt danseren Simone Grøtte.

Bred prosess

– Det er en veldig bred prosess. Vi gjør mye research rundt hver enkelt kandidat og går mange runder før vi bestemmer oss, forteller artist Trine Strand i en pressemelding.

Hun er en av de fem medlemmene i Coop Nords jury. Strand har en unik erfaring i jobben, i og med at hun selv vant Coop Nords Kulturpris tilbake i 2005.

– For meg betydde prisen ekstremt mye. Jeg brukte prispengene til å spille inn plate, forteller hun.

Hun er ekstra glad for at prisen har en så ung profil.

– Det å bli sett og at noen gir deg et slikt kraftig puff, gjør at mange faktisk tør å satse enda mer på det de drømmer og tror på, sier Strand.

Alle kan nominere

Alle medlemmer i Coop Nord kan nominere sin kandidat. Det er bare å sende en begrunnelse for hvorfor du mener at akkurat din kandidat fortjener prisen, og kanskje legge ved noen linker til hvor juryen kan finne mer informasjon. Send en epost til marit.hemmingsen@coop.no innen 15. oktober, og merk den «Coop Nords Kulturpris».

Eneste forutsetning er at kandidaten må være fra Coop Nords virkeområde. Det vil si fra Troms eller nordre Nordland.

– Det å sitte i denne juryen er et veldig lystbetont arbeid. Det er alltid stas å se hvor mange flinke folk vi har her nord. Vi får også bli kjent med mange nye aktører vi ikke ante noe om fra før av, forteller Anne Marit Sætra i juryen.

Arbeidet med å plukke ut årets vinner begynner med en gang fristen for innsendelse er ute. Vinneren offentliggjøres i forbindelse med årsmøtet i Coop Nord i desember.

– Går det an å si noe om hvilken betydning denne prisen har for kulturlivet i nord?

– Jeg tror den har veldig mye å si. Tidlig i karrieren er det veldig vanskelig for unge kulturutøvere å finne hjelp til finansiering. Det finnes lite og ingenting å søke på, og du er langt borte fra de større støtteordningene. At det i tillegg er en dagligvarekjede som har etablert en slik pris er helt unikt. Jeg kjenner ikke til noen andre enn Coop Nord som gjør dette, sier Fredrik Forssman, som til daglig leder Kompetansesenter for rock i Nord-Norge. I likhet med Sætra og Strand holder han dette som et av årets høydepunkt.

– For min del er det å få delta i denne juryen ikke bare gøy, men har også en faglig dimensjon. Vi blir stadig gjort oppmerksom på spennende, nye talenter.

Tidligere vinnere

2014 Simone Grøtte, Tromsø

2013 Anne Nymo Trulssen, Målselv

2012 Rimfrost Teaterensemble, teater, Senja

2011 Peter Estdahl, artist og låtskriver, Tromsø

2010 Linn-Rebekka Gundersen, fotokunstner,

Kjøpsvik

2009 Julie Alapnes Normann, fiolinist/folkemusikk,

Tromsø

2008 Kulturavdelinga ved UNN Tromsø

2007 KULTA – Tromsdalen Kulturhus

2006 Heidi Ruud Ellingsen, sanger/danser, Narvik

2005 Trine Strand, sanger, Balsfjord

2004 Sangkoret «Mollis», Nordreisa

2003 «Eventyr fra Nordlyslandet» v/Stina Fagertun, Tromsø

2002 Magnhild Skomedal Torvanger, fiolinist, Harstad

2001 Rockegruppen «Blinklys», Tromsø

2000 Anna Rogdes Venner, Harstad

1999 Kroken Ungdomsklubb og «Treffpunkt» Kafé,

Tromsdalen

1998 Radio Harstad v/redaktør Reidulf Solbakken

1997 Heidi Rognli, skytterprinsesse, Storfjord

1996 Trastad Samlinger, Harstad

1995 Kirkens Bymisjon, Tromsø

1994 Ragnar Olsen, visesanger, Tromsø

1993 Oddbjørg Karlsen, Tromsdalen

1992 Jane Kelly, sanger, Lyngen

Artikkeltags