Terningkast 6: Vidunderlig musikalsk festkveld

Vivaldis "De fire årstidene", Tromsø Kammerorkester, med Henning Kraggerud i spissen, samt forfatter Erik Fosnes Hansen.

Vivaldis "De fire årstidene", Tromsø Kammerorkester, med Henning Kraggerud i spissen, samt forfatter Erik Fosnes Hansen. Foto:

Artikkelen er over 5 år gammel

En stor opplevelse, sier vår anmelder.

DEL

Tromsø Kammerorkester har trukket til seg kunstneriske ledere av meget høy kunstnerisk kvalitet. Kolbjørn Holte, som nylig gikk av, skapte en solid grunnmur av meget kvalifiserte musikere i orkesteret. Mange av dem unge, som har fått sjansen og innfridd til fulle.

SE BILDER: Vivaldis "De fire årstidene"

Nå har Henning Kraggerud, en fiolinist av høy internasjonal klasse, overtatt lederplassen. Og at den unge musikeren og solisten har ambisjoner med å løfte orkesteret ytterligere, fikk vi oppleve fredag kveld. Løftet gjelder ikke bare det musikalsk, men også med å satse på nye tilbud som kan friste publikum til konsertsalen. I debuten som leder valgte han å presentere et av verkene som svært, svært mange elsker. I tillegg inngikk han en allianse med forfatteren Erik Fosnes Hansen, som både fortalte om den store italienske komponisten Antonio Vivaldis liv, og som også hadde oversatt og skrevet vakre innledninger til hver av de fire delene (sonatene) verket består av.

Men stor musikk er selvsagt også avhengig av dyktige budbringere som er i stand til å bære den fram til publikum og treffe dem nøyaktig der de skal. Det var nettopp denne dobbelte vi opplevelsen vi fikk ta del i på denne musikalske festkvelden.

For hvilken vidunderlig musikalsk festkveld vi fikk oppleve: Et fyrverkeri av musikalsk dyktighet som fikk oss til å følte tordenværet dundre og lynet blinke gjennom konsertsalen når den italienske sommeren ble musikalsk beskrevet. Vi hørte de lavmælte tonene når biene surret i vårens komme – eller så for oss den snikende jakten på byttet når høstens grøde skulle innhentes. Og vi nesten hutret av kulde når snø, mørket og glatte gater førte oss inn i vinteren.

Det er jo nettopp slik musikken skal presenteres, den skal gi oss opplevelsen av å være en del av den. Den skal både trollbinde, engasjere og sette følelsene i sving. Og det var nettopp disse faktorene, kombinert med den faglige dyktigheten, som fikk publikum til å juble av begeistring tror jeg.

Henning Kraggerud ga i alle fall meg en helt annen og ny innfallsvinkel til Vivaldis vakre komposisjon i fire epoker, hver av dem med tre satser, enn de innspillinger og konsert jeg har hørt tidligere. Ikke bare er han selv en gudbenådet fiolinist, men her fikk vi til fulle også oppleve han evne til å få musikerne med seg i et ganske fantastisk samspill. Det var så vakkert at det bare var ”å flyte med”, det var voldsomt, det var presisjon, det var kraft og det var stille "lek” med instrumenter. Det er faktisk blitt en frydefull musikalsk opplevelse å være tilstede på konsertene til Tromsø kammerorkester nå.

Om solisten selv behøver man ikke så si så mye mer enn at han er en av de virkelig store på sitt instrument, og uten tvil en musiker og leder Tromsø kammerorkester og det musikkinteresserte publikummet her nord vil få mye glede av. Han er dristig og han stiller store krav til sine musikere. Nettopp hans måte å tolke Vivaldis ”De fire årstidene” på gjør at i alle fall jeg venter i spenning på fortsettelsen. Den var annerledes, den var spennende, men samtidig var det Vivaldis musikk vi fikk høre.

Ideen om å la forfatteren Erik Fosnes Hansen fortelle om Vivaldis liv, fra han ble levert anonymt på et barnehjem etter fødselen til han ble gravlagt i ei ”fattigmannsgrav” i Wien, og å dikte om hans tekster som beskriver de fire årstidene, var meget vellykket. Kanskje var beskrivelsen av komponistens liv litt for lang.

Og publikum belønnet både solisten, komponisten og musikerne med stående og langvarig applaus og krevde ekstranummer. Det ble selvsagt en av satsene fra sommeren.

Artikkeltags