- Vi skal frigjøre Barents fra imperialistene!

VIL FRIGJØRE BARENTS: Dette er Barents Liberation Army og de skal frigjøre nordområdene fra imperialistene. - Barents er fritt vilt. Polikerne tror de kan gjøre hva de vil, sier frigjøringsbevegelsens ledere.

VIL FRIGJØRE BARENTS: Dette er Barents Liberation Army og de skal frigjøre nordområdene fra imperialistene. - Barents er fritt vilt. Polikerne tror de kan gjøre hva de vil, sier frigjøringsbevegelsens ledere. Foto:

Av
Artikkelen er over 4 år gammel

Møt Barents Liberation Army - Norges første separatistbevegelse.

DEL

Lokale nyheter – 5 kr for 5 uker

- Vi er landets første separatistbevegelse. Vi skal frigjøre Barents fra imperialistene!

Budskapet er klart og tydelig fra de åndelige lederne bak den rykende ferske Barents Liberation Army (BLA). De vil frigjøre Barents-regionen fra den koloniale overmakten Norge.

I disse dager vil du kunne se frigjøringsbevegelsens logoer og slagord i en rekke byer over hele Europa, i St. Petersburg, London, Oslo og Berlin. Men episenteret for revolusjonen er i Kirkenes og på den pågående festivalen Barents Spektakel.

- Vi tilbyr et motspråk til det nykolonielle. Barents er blitt fritt vilt, hvor politikere tror de kan gjøre som de vil. Dette er den siste hvite flekken på kartet og den skal vi forsvare, sier bevegelsen.

LES MER: Her er rapporten som spår oljeboom i nord

- Klare kolonialistiske trekk

Initiativtakerne heter Morten Strøksnes og Amund Sjølie Sveen, født og oppvokst i henholdsvis Kirkenes og Vadsø. Strøksnes har gjort seg bemerket som skribent og forfatter og er kanskje mest kjent for boka Hva skjer i Nord-Norge? fra 2006, en oppfølger til Ottar Brox' klassiker fra 1966, mens Sveen har vært nasjonalt synlig både som musiker og kunstner.

- Rett ved siden av her går avfallet fra malmverket rett ut i laksefjorden, sier Strøksnes.

- Tror du det kunne skjedd i Oslofjorden? Kappløpet om nordområdene har klare kolonialistiske trekk. Det er folk utenfra som vil profittere på olje og gass her oppe, ikke folket, fortsetter Sveen.

- Se bare på navnet til den største nordområdekonferansen Arctic Frontiers. Vet du hva den opprinnelige betydningen av Frontiers er? Det er frontlinjen fra den amerikanske borgerkrigen, som skulle erobre landområder.

- Så der sitter folk i nord og selv adopterer retorikken til imperialistene, sier frigjøringsbevegelsens ledere.

LES MER: Fra kald krig til samarbeid

Celeber velsignelse

BLA blir presentert innenfor kunstneriske rammer, men overgangen mellom kunsten og politikken er åpenbart flytende. Som frigjøringsbevegelsen selv påpeker, de hører sammen.

Allerede har bevegelsen fått sine første prominente støttespillere. Det skjedde under festmiddagen på åpningen av Barents Spektakel tirsdag.

- Både kronprinsen og kulturministeren skålte for Barents Liberation Army. Så vi har allerede fått deres velsignelse, sier Strøksnes, som samtidig må innrømme at de to gjestene ikke nødvendigvis var helt klar over hva de ga sin velsignelse til.

På middagen var også flere sentrale personer innenfor norsk næringsliv, en del av problemet, ifølge forkjemperne for et fritt Barents. De drar fram Felix Tschudi som et eksempel. Investoren kjøpte malmgruven i Kirkenes for 50 millioner kroner i 2006. To år etter ble samme gruva verdsatt til 2 milliarder kroner.

- Vi må ikke selge oss for billig. Vi kan ikke bli naive, sier Strøksnes og Sveen.

Men hva er egentlig målet med bevegelsen?

- Vi vil bevisstgjøre. Gjennom en omfattende splitt og hersk-teknikk har folk i nordområdene blitt pasifisert. Nå sår vi et frø.

LES MER: Budkrig om gruvene i Kirkenes

LES MER: - Jeg har ikke sett lignende siden en Shadows-konsert

Artikkeltags