- Vi må vel kunne kalle det ubehagelig

UBEHAGELIG: Det er karakteristikken Svein Berge gir av søksmålet anlagt mot han og bandkollega Torbjørn Brundtland. Her utenfor rettssalen i Bergen.

UBEHAGELIG: Det er karakteristikken Svein Berge gir av søksmålet anlagt mot han og bandkollega Torbjørn Brundtland. Her utenfor rettssalen i Bergen. Foto:

Artikkelen er over 7 år gammel

Röyksopps Svein Berge og Torbjørn Brundtland om søksmålet.

DEL

BERGEN (Nordlys): Etter at retten ble hevet på første dag av forhandlingen mellom Röyksopp-duoen og tromsømusiker Rune Lindbæk, tok Svein Berge og Torbjørn Brundtland seg tid til å svare på spørsmål fra pressen.

- Vi må vel kunne si at det er ubehagelig, sier Svein Berge på spørsmål om hvordan det er å stå midt i et søksmål.

- Jeg synes ordet "annerledes" er dekkende. Det er veldig annerledes for oss at det er kommet helt hit, utdyper han.

Striden mellom den millionselgende elektronikaduoen og Lindbæk står om låten "A Higher Place" fra Röyksopps debutalbum "Melody A.M." fra 2001. Lindbæk mener at låten er en kopi av "Lift", en låt mener han lagde sammen med Brundtland i bandet Drum Island i 1997.

- Korrigere urett

Röyksopp hevder på sin side at Lindbæk feilaktig har kreditert seg som komponist for låten hos rettighetsorganisasjonen TONO. De mener hans bidrag i beste fall var begrenset, og har gått til motsøksmål.

LES MER: Röyksopp til motsøksmål

- Det er for å korrigere - for å si det slik - de urettene vi mener er gjort, sier Svein Berge.

Verken han er eller bandkollega Brundtland ønsker å gå nærmere inn på samarbeidet de hadde med Lindbæk før de har avgitt partsforklaring for retten.

Etter planen vil det skje henholdsvis tirsdag og onsdag.

- Vi driver med musikk

Her vil de også forklare hvorfor saken ikke har latt seg avgjøre utenfor rettssalen.

- Det vil bli belyst nærmere under vår partsforklaring, sier Torbjørn Brundtland.

- Hva gjør denne saken med ryktet til Röyksopp?

- Vi har ikke gjort oss så mange tanker om det. Vi driver med musikk, og vårt håp er at folk setter pris på musikken vår. Vi føler i alle fall at disse tingene ikke har endrer kvaliteten på det vi gjør, sier Svein Berge.

Han understreker at saken for deres del ikke handler om penger.

- For oss er ikke den finansielle biten av størst relevans. Det spiller inn, selvfølgelig, men det handler først og fremst om rett og galt, sier Berge.

LES MER: Nå møtes de til dyst i retten

- Frekkhetens nådegave

Da Röyksopps prosessfullmektig, advokat Harald Bjelke jr., holdt sitt innledningsforedrag mandag, var Rune Lindbæks påståtte arbeidsmetoder på 1990-tallet et tilbakevendende tema.

Bjelke brukte mye tid på å forklare hvordan Röyksopp-duoen oppfatter det slik at Lindbæk har kreditert seg for en hel del musikk han har hatt en liten rolle i å utforme.

Dette gjelder blant annet utgivelser hvor en rekke av vitnene har medvirket, som Kolbjørn Lyslo, Bjørn Torske og Gaute Barlindhaug - samtlige av dem sentrale i elektronikamiljøet i Tromsø på 90-tallet.

Det tilbakeviser Lindbæk på det sterkeste overfor Nordlys.

- Det er synd at folk lyver i norske rettssaler, sier han.

- Hva tenker du om at det blir framstilt som at du ikke bidro, men krediterte deg selv?

- Det er frekkhetens nådegave. For å si det slik: Jeg hadde kjedet vettet av meg dersom jeg alt jeg skulle gjøre, var å fylle ut noen skjemaer til TONO, repliserer Lindbæk.

Rettssaken fortsetter i Bergen tirsdag.

Artikkeltags