– Vi har en uoffisiell pakt om at vi ikke skal jobbe med hverandre i samme rom

LAGER MUSIKK PÅ TVERS AV ATLANTEREN: The Familiar aka Mads Martinsen (Tromsø) og Ruth Syvia Mirsky (Brooklyn) har fått musikknerder over hele verden til å buzze etter slippet av deres to singler All in White og Dark Eyes. Nå er deres første EP like rundt hjørnet, og alt dette på tross av at de to kun har møttes en håndfull ganger.

LAGER MUSIKK PÅ TVERS AV ATLANTEREN: The Familiar aka Mads Martinsen (Tromsø) og Ruth Syvia Mirsky (Brooklyn) har fått musikknerder over hele verden til å buzze etter slippet av deres to singler All in White og Dark Eyes. Nå er deres første EP like rundt hjørnet, og alt dette på tross av at de to kun har møttes en håndfull ganger. Foto:

Artikkelen er over 5 år gammel

Mads bor i Tromsø og Ruth bor i Brooklyn. De trosser over 6.000 km for å lage musikk sammen.

DEL

Det hele startet i et juleselskap i Tromsø for fem år siden. Mads Martinsens og Ruth Syvia Mirskys felles venn (Carl Christian Lein Størmer) introduserer dem på for hverandre på en fest, i den nå nedlagte skobutikken Under.

Det møtet endte med at Martinsen (som den gang opererte under artistnavnet Clean Shaven Grins) remikset en av Mirskys låter (Never See gitt ut under artistnavnet hennes, Syvia) og hun siden bidro med vokalspor på noen av Clean Shaven Grins låtene.

– Så en dag bestemte vi oss for å prøve å lage et sound som skulle være unikt for oss to som duo. Dark Eyes var den første låten vi noensinne skrev sammen, og allerede i begynnelsen følte vi begge at noe magisk var i ferd med å skje, forteller de to i en felles utarbeidet e-post til Nordlys.

Tidlig oppmerksomhet

Slik ble elektronikaduoen The Familiar til. Med deres kalde, nesten arktiske lydbilde har de allerede skapt bølger. For kort tid siden ble kåret til Ukas Urørt her hjemme i Norge, og tidligere i vinter fikk singelen deres Dark Eyes meget hyggelig omtale i The Guardian.

Dette på tross av at de to knapt har møttes siden det første juleselskapet som førte dem sammen for fem år siden.

– The Guardian anmeldelsen var totalt uventet. Vi var begge i sjokk når det skjedde, og ikke minst på grunn av at det kom rett etter at vi slapp vår første singel. Urørt-kåringen var på noen måter enda mer spesiell, da den viser at musikken vår også treffer i Norge, forteller de to.

Spesiell prosess

Det faktum at de to knapt har møttes, har hatt lite negativt å si for den kreative prosessen dem i mellom.

De rundt 6.000 kilometerne mellom de to, har om noe, gjort samarbeidet bedre.

– Vanligvis starter det hele ved at Mads leker seg med en instrumental idé og sender den over til Ruth, som vandrer rundt i New York og prøver å høre etter hva sangen krever av både tekst og melodi. Så sendes denne skissen tilbake til Mads, som igjen får flere idéer og bygger videre. Sånn fortsetter det over e-mail og chat til vi begge er fornøyde, skriver de, og fortsetter:

– Jeg tror kanskje de 5.934 km får oss til høre ekstra godt på hverandres forslag. Ingenting vi gjør er tilfeldig, og vi har begge en veldig høy standard på hva vi slipper gjennom. Vi stresser ikke, og lar låtene puste lenge før vi gir dem ut.

Slipper EP

I månedsskiftet april/mai slipper duoen debut EP-en Rooms.

– Vi gleder oss veldig til den kommer, men det er bare begynnelsen. Vi har på ingen måter brukt opp kreativiteten vår, og så lenge vi har e-post tilgjengelig og trives med prosessen og arbeidet vårt, vil vi fortsette å lage ny musikk, skriver duoen.

Tar det veldig seriøst

Hva live-show angår, kan det ta noe lengre tid før vi får se dem på samme scene da ingenting så langt er planlagt. Det hindrer dem ikke fra å ha store ambisjoner.

– Vi har veldig troen på det vi har laget til nå, og tar dette samarbeidet på alvor. Den overveldende positive responsen vi allerede har fått gir oss et håp om at vi kanskje kan nå flere folk enn vi hadde turt å håpe på da vi startet. Inntil det eventuelt skulle skje, får vi bare fortsette å lage musikk vi selv er stolt av.

Vil ikke være i samme rom

På spørsmål om de har vurdert å flytte til samme by, eller kontinent i det minste, kommer det frem at Ruth har lekt med tanken om å tilbringe deler av året i Norge.

– Selv om det skulle skje en dag, så har vi en uoffisiell pakt om at vi ikke skal jobbe med hverandre i samme rom. Det er nemlig avstanden mellom oss som gjør The Familiar så spesielt, avslutter de.

Artikkeltags