Gå til sidens hovedinnhold

Vi fant, vi fant! – et ukjent Læstadius-manuskript

Artikkelen er over 17 år gammel

Den som leter, finner. Det har tromsøforskerne Per Posti og Nils Magne Knutsen erfart. I går la de fram beviset: Boka der Lars Levi Læstadius' avhandling om samisk mytologi, del 1, Gudalära, for første gang presenteres i sin helhet.

TROMSØ: – Vi trodde nesten ikke våre egne øyne, sier Per Posti om øyeblikket da han og Nils Magne Knutsen sto i et støvete og dårlig opplyst bibliotek i rådhuset i den lille byen Pontarlier i Vest-Frankrike.

Bit for bit

Året var 2001, det var høst og Posti og Knutsen arbeidet med boka La Recherche – En ekspedisjon mot nord – om den stort anlagte franske ekspedisjonen som gikk til det nordlige Skandinavia og Svalbard i årene 1838-40. En av de mest kjente deltakerne som fulgte ekspedisjonen fra Hammerfest til Karesuando høsten 1838 var den svenske presten og botanikeren Lars Levi Læstadius. I årene 1839-45 skrev han en større avhandling om samisk mytologi som skulle inngå i ekspedisjonens offisielle publikasjonsserie, men avhandlingen, som het Fragmenter i Lappska Mythologien, ble aldri trykt, og manuskriptet forsvant.

Siden har forskere lett. Og funnet manuskriptet, bit for bit. I 1933 ble del 1 funnet nettopp i Pontarlier. I 1946 kom resten av manuskriptet til rette ved Yale-universitetet i USA, og forskerne trodde da at avhandlingen var komplett.

Men nei. Blant 6000 bøker i biblioteket i Pontarlier finner Posti og Knutsen navnet Læstadius og et tall i en katalog som setter dem på sporet av 108 skriveboksider. De viser seg å være en ukjent fortsettelse av avhandlingens første del, Gudalära.

Flaks og iherdighet

– En kombinasjon av flaks og iherdighet som gjorde at vi ikke ga oss, forteller Per Posti.

Manuskriptet ligger nå vel forvart i en safe i Pontarlier, men Læstadius' avhandling om samisk mytologi, del 1, Gudalära står nå å lese i sin helhet i boka Per Posti og Nils Magne Knutsen lanserte i går. Boka byr også på en artikkel av Posti om bakgrunnen for at avhandlingen ble skrevet og manuskriptets forunderlige historie.

I tillegg har Roald E. Kristiansen skrevet en artikkel om «Gudelæren i L.L. Læstadius' Fragmenter i Lappska Mythologien». Ifølge Kristiansen er Gudelæren i Læstadius' Fragmenter den første av i alt fire deler som består av Gudelære, Offerlære, Spådomslære og Fabellære.

– Det nye som kommer fram i dette manuskriptet er ei klargjøring av den samiske forståelsen av underverden, men det kommer også fram en samepolitisk tankegang om at samene ikke står tilbake for andre folk med hensyn til mytologiske forestillinger. På den tida ble samisk folketro ansett som primitiv naturpoesi, men det benekter Læstadius sterkt, sier Kristiansen.

Boka gis ut på Angelica forlag.