Advarsel! Denne artikkelen inneholder meget frisk ordbruk!

– Røsk mæ i skinnfletta di gorrhysa av en rottpung!

– Slogfetta!, Hysetryne!

Banneordene ryr ut av Martin Solvang Johnsen (20) når vi ber om hans vinnerord fra den uhøytidelige konkurransen NM i Bannskap som var under UKA på Ås 16. oktober. Johnsen er fra Sortland men er student i Tromsø. Han deltok på studentuken sammen med medisinerstudentenes kor «Ultralyd».

– Jeg så oppslaget om konkurransen og tenkte; den der skal jeg vinne! Det var tittelen som fenget, smiler Johnsen, som spontant meldte seg på rett før konkurransen startet.

– Jeg tenkte over hva jeg skulle si i 4-5 minutter, før det bar opp på scenen, forteller han.

Ett halvt minutt

Og det var tydeligvis nok. I ett halvt minutt bannet Johnsen i mikrofonen, og vant. Én av dommerne, Henning Holand, forklarer til Nordlys at Johnsen vant da han hadde god variasjon i språket, brukte interessante setninger og var i stand til å banne over lengre tid. Johnsen er ikke helt fornøyd med måten han vant på.

– Jeg bare kom med det styggeste scenarioet jeg fant på, det kunne vært mer originalt, sier han og kommer med et eksempel: – «Røsk mæ i rævskjegget din gattjeger. Du e så shtugg at æ har løst tel å kjøre en piggtråd inn i kjeften på dæ og riv det ut av ræva på dæ og tanntråd dæ til døde».

– Nei huff, den var fæl. Det var 12 studenter med i konkurransen, og Johnsen sier han vant med ett halvt poeng over nr. 2 som var en kompis fra Lofoten.

– Men fra oss og ned til resten av deltakerne var det nok et ganske stort steg, for da begynte «søringene». Det gikk stort sett i ord som faen og helvette og slikt. Det var lite originalt, synes han. Johnsen forteller at han brukte originale fraser fra Nord-Norge.

– Slik som «Ka i nasen!», «Gattjeger» som er et heimlaga ord og betyr avføringsåpninga til en fisk, «slogfetta», «knoksekk» som er en gammel klassiker fra Vesterålen og betyr en tomsing, og «isterball». Isterball er hans favoritt.

– Det betyr «fettklump». Jeg liker det veldig godt, flirer Johnsen. Han forteller at han utelukkende har fått gode tilbakemeldinger etter at han ble norgesmester i banning. Hva sa mamma og pappa da? Det blir stille ett sekund.

– Jeg tror faktisk ikke jeg har fortalt dem det. Han ler.

– Jeg har faktisk bare glemt det. Jeg tror jeg må ringe dem i kveld. He he.

Uttrykksmåte

Tittelen til tross, han er ikke så grov i språkbruken til daglig.

– Jeg bannes ikke mye privat, i hvert fall ikke foran ho mamma og han pappa, flirer Johnsen.

– Nei da, jeg er vel som en gjennomsnittlig nordlending, bare med litt annerledes ord kanskje, fortsetter han. Banning er for Johnsen først og fremst en måte å uttrykke seg på.

– Hva skulle man ellers si når man slår seg? Skulle man liksom bare si «au». Man må jo uttrykke seg litt. I Spania så gestikulerer de, mens her i Nord-Norge så bannes vi, gliser Johnsen.