I mars arrangeres folkeopplæring i hvordan man skal samarbeide på tvers av bygder og skoler i Balsfjord. Da er det nemlig klart for femte Bry dæ-forestilling.

– Bry dæ er helt klart med på at jeg vil flytte tilbake til Balsfjord etter skolegang. Jeg ønsker at mine barn skal få oppleve det flotte miljøet vi har.

Det sier Tobias fra Storsteinnes, flankert av Sebastian fra Aursfjord og Ari, også fra Storsteinnes. De tre guttene klimprer på gitarer mens de venter på at matpausen skal bli ferdig. Rundt oss sitter over 60 ungdommer fra alle skolekretsene i kommunen, de spiser burgere, skravler eller synger.

– Å være med på Bry dæ betyr at vi bryr oss om hverandre, og om de som ikke har det så bra, sier Sebastian.

– Man blir kjent med ungdommene fra de andre skolene, for eksempel Sand og Laksvatn. Det er supert, og jeg kommer garantert til å være med neste år, sier Ari, som er med for første gang.

Guttene har samlet seg til å lage et band også. Et band de har dannet gjennom Bry dæ, som de håper skal leve og vokse også etter forestillinga.

Visjoner

Vi fulgte balsfjordungdommen på Storsteinnes skole sist lørdag, hvor det altså øvdes på spreng til forestilling i midten av mars. Bry dæ ble startet som et forsøk på å samle ungdom på en felles arena, der mestring, toleranse og inkludering er viktige faktorer. Fem år senere er begrepet kjent også utover Balsfjord kommune, blant annet har fylkesmann Svein Ludvigsen trukket frem prosjektet ved flere anledninger.

– Vi skal snakke litt om visjonene til Bry dæ i dag, sånn at vi minner hverandre på hvorfor vi er her, sier Trine Strand til ungdommene som sitter pal og lytter.

– Hva betyr det egentlig å bry seg?

– Si hei til hverandre.

– Smile!

– Inkludere.

– Nettopp. På denne arenaen er det nulltoleranse for mobbing. Å se noen himle med øynene eller stenge noen ute, gjør meg veldig opprørt, sier Trine, og ungdommene lar alvoret synke inn.

Holdninger

For det skal forplikte å være med på Bry dæ. Ungdommene lærer holdninger som veilederne ønsker de skal ta med seg også utenfor øvingslokalet. Rigmor Hamnvik, enhetsleder for rus og psykiatri, kom med en utfordring.

– Til de som ikke har blitt kjent med noen nye til nå, ta mot til dere i dag og forsøk. Si hei til noen du ikke kjenner.

Etter oppvarming, fellessang og bespisning, deles deltagerne inn i gruppene drama, musikk, foto og kreativt bord. På Bry dæ er poenget at alle skal ha noe å gjøre, enten det er på scenen eller i kulissene.

Inkludert

– Jeg er veldig glad for at denne aktiviteten finnes, og at den er lagt til et bygg som er tilrettelagt. Det betyr svært mye for oss begge, sier Hege Westervald.

Hun er mor til multihandikappede Wilde (snart 18), som sitter i stolen sin og tydelig nyter all ståheien rundt seg.

– Når vi har vært på Bry dæ, får hun ofte en reaksjon om kvelden. Hun kan ligge og lage lyder og være engasjert lenge etter at hun har lagt seg.

Lars Adrian fra Nordkjosbotn sitter også i rullestol, og er deltager for tredje året på rad.

– Det er artig å være med, jeg sitter nok hjemme ellers. Jeg er glad for at Bry dæ finnes!