Trøndere med karsk og bart

Av
Artikkelen er over 16 år gammel

Tore Skoglund har flyttet sitt TV-studio fra Rorbua til NRK-huset. Der er øl og ramsalt miljø byttet ut med finkledde mennesker og harde studiostoler.

DEL

Pianokrakken og pianisten er byttet ut med panel og kateter. Nå er det ikke lenger på-kanten-vitser vi får høre om tirsdagskveldene. Nå er det mytene om oss selv vi skadefroe TV-tittere skal få servert.

Det kan bli godt TV av det også. Det får vi et klart bevis for i kveldens debutsending for den nye serien. Så er det da også mangt og meget vi kan korsfeste trønderne for. Det vil si at her er deltakerne i høyeste grad i stand til å korsfeste seg selv.

Et slikt program på en halv time, er selvsagt avhengig av at programlederen finner fram til dyktige folk som skal fortelle oss tittere om hva som er myter om den landsdelen de kommer fra. Samt folk som kan fortelle deltakerne litt fakta om dem selv. Dette har Tore Skoglund maktet i det første programmet. Paneldeltakerne er dyktig rappkjeftet.

Det skulle nesten bare mangle da, når den ene er tidligere ordfører i Trondheim Anne K. Slundgård, den profilerte forfatteren Anne B. Ragde og TV-produsert Lorents Mørkved. De «saklige» kommentarene om trønderne – sett i en litt større sammenheng, er det professor Arne Kolstad fra Universitetet i Trondheim som sørger for. De svakteste delene i programmet var faktisk de innskutte klippene av folk som sier noe om trønderne. Nettopp fordi de tre i panelet selv er i stand til å si det meste. Så får vi da heller tilgi at karsk, bart og snus blir gjentatt litt for ofte.

Vi får vite at trøndere er både rølpete og langsomme, og at ingen trøndere noensinne har hatt en egen idé.

Men ellers er de som landsgjennomsnittet, skal vi tro professor Arne Kolstad. De vil si at de en ganske middelmådige. Litt underholdning er det også blitt plass til – av en av de mest kjente fruene i Trondheim.

Nå venter vi bare på hvilke myter Tore Skoglund spar opp om oss nordlendinger. Det vil si at programmet ga så mersmak at jeg med glede seg fram til det neste.

Artikkeltags