Tromsøskuespiller i NRKs nye gigantsatsing

Torstein Bjørklund fra Tromsø har fått en sentral rolle som sabotøren Arne Kjelstrup i NRKs storsatsing "Kampen om tungtvannet". Her sammen med regissør Per-Olav Sørensen, som også regisserte "Halvbroren" for NRK.

Torstein Bjørklund fra Tromsø har fått en sentral rolle som sabotøren Arne Kjelstrup i NRKs storsatsing "Kampen om tungtvannet". Her sammen med regissør Per-Olav Sørensen, som også regisserte "Halvbroren" for NRK. Foto:

Av
Artikkelen er over 5 år gammel

Torstein Bjørklund fikk sentral rolle i den nye 75-millioners dramaserien Kampen om tungtvannet.

DEL

Serien ble lansert i Oslo i dag og er en internasjonal coproduksjon, der også flere utenlandske stjerner skal være med, som Pip Torrens (Stolthet og fordom, Dorian Grey, Tomorrow never dies og Anna Karenina) og Corey Johnson (Saving Private Ryan, Mumien og Jason Bourne-filmene).

På den norske rollelista står, foruten Bjørklund, navn som Espen Klouman Høiner, Tobias Santelmann, Frank Kjosås, Dennis Storhøi og Stein Winge.

– Fantastisk spennende

– Fantastisk spennende å få være med på dette, sier Bjørklund til Nordlys.

– Dette er selvsagt det største jeg har vært med på – med veldig god margin.

Sabotasjeaksjon

Historien Kampen om tungvannet er basert på den mest kjente sabotasjeaksjonen gjennomført på norsk jord under den andre verdenskrig.

Den norske motstandsgruppen Kompani Linge sprengte tungtvannsfabrikken på Vemork i februar 1943 for å hindre Hitler i å produsere atombomben.

Originalfilmen hadde premiere i 1948, og i 1965 lagde Hollywood sin versjon (The Heroes of Telemark) med Kirk Douglas og Richard Harris i de mest sentrale rollene.

– TV-serien vi skal i gang med nå blir mer en dramaserie som tar for seg hele forløpet, de moralske dilemmaene og også etterspillet, forklarer Bjørklund, som skal spille en av sabotørene i Kompani Linge.

Spiller Arne Kjelstrup

Seriens handling starter i Stockholm i 1929, når Werner Heisenberg får Nobelprisen i fysikk. Historien følger sabotasjeaksjonen og beskriver bakgrunnen for hva som skjedde på Rjukan i krigsårene.

Torstein Bjørklund har forberedt seg godt når han nå skal i gang med jobben.

– Jeg skal spille sabotøren Arne Kjelstrup, en av de ni som var med på aksjonen, og har lest biografien om ham og møtt forfatteren av biografien. Jeg har også vært i kontakt med de av vennene hans som fortsatt lever, og det er jo ekstra spennende og ærefullt å spille en historisk person på denne måten, sier Bjørklund.

Kjelstrup døde i 1995.

Nye perspektiver

Researchen har også åpnet nye perspektiver for 25-åringen fra Tromsø.

– Jeg tror det er vanskelig for folk i min generasjon å forstå den pliktfølelsen disse guttene hadde overfor en helhet som nasjonen Norge. I dag er vi mer vant til å tenke på oss selv og enkeltindividet, mens fellesskapsfølelsen var så mye sterkere den gangen. Hadde vi gjort i dag det de gjorde den gangen? Det synes jeg er et interessant spørsmål, sier han.

Arne Kjelstrup ble skutt i magen allerede seks dager etter den tyske invasjonen i 1940, men rømte fra sykehuset for å slåss videre.

Ble arrestert

Da han forsøkte å komme seg til Nord-Norge for å kjempe her oppe, ble han arrestert av svenskene og sendt til Moskva.

Der traff han andre nordmenn, og sammen med dem bestemte han seg for å reise til England.

Turen gikk via Odessa, Istanbul, Suez, Mumbai, Durban, Cape Town og Trinidad...

– I oktober 1942 ble han, sammen med tre andre, sluppet i fallskjerm over Hardangervidda som fortropp for Vemork-aksjonen, sier Bjørklund.

Overvintret uten mat eller utstyr

Ulike problemer dukket opp, og de unge sabotørene måtte overvintre på Hardangervidda – uten å være utstyrt med proviant og utstyr for dette.

– De måtte fange maten sin sjøl, og jeg har sett klærne de brukte under overvintringen da jeg var på kostymeprøve. At de gikk i de klærne i den kaldeste vinteren i manns minne, er det bare å ta av seg hatten for, sier Bjørklund.

Etter jul skal Bjørklund til Hardangervidda for å spille inn scenene fra vinteren 1942/43.

– Jeg har kjøpt meg en varm jakke, smiler han.

LIPA-skolen

25-åringen gikk tre år på Paul McCartneys LIPA-skole i Liverpool før han tok et påbygningsår på teaterhøgskolen i Oslo og var ferdig der i mai.

– En ganske bra start på karrieren, dette?

– Ja, jeg fikk rollen etter en ganske stor og omfattende casting-prosess i vår. Og jeg er den ferskeste av alle som fikk jobb i serien, smiler Bjørklund.

Skytetrening

Hva han skal gjøre på lengre sikt er foreløpig uklart.

– Nå har jeg fullt fokus på dette, så får vi se hva jeg gjør etterpå. I dag reiser vi på «bootcamp» for å lære oss å skyte, og så går turen til Praha, der omtrent alle interiørscenene skal spilles inn fram mot jul.

TV-serien skal gå over seks episoder á 45 minutter og skal etter planen sendes i desember 2014.

Regien er ved Per-Olav Sørensen, som også lagde TV-serien Halvbroren for NRK.

Artikkeltags