Gå til sidens hovedinnhold

Tromsølegender gjenoppstår på Bukta

Artikkelen er over 9 år gammel

Kjenner du disse guttene igjen?

37 år etter at bandet ble oppløst, gjenoppstår legendariske Erter, Kjøtt og Flesk – både på plate og Bukta-scenen.

Tromsøbandet Erter, Kjøtt og Flesk så dagens lys sommeren 1971 og var sterkt inspirert av Liverpool-scenen på 60-tallet, Jimi Hendrix, Eric Clapton, Jethro Tull, hardrock, folkemusikk og klassisk musikk, i tillegg til å være veldig politisk interessert.

Nå skal «oppfølgeren» av debutalbumet omsider gis ut. Og bandet skal spille under årets utgave av Buktafestivalen.

Øltørste

- Bandnavnet kom da vi skulle spille inn en singel i studioet hos Arve Sigvaldsen i Oslo. Vi manglet trommis, men det lovte Arve å stille med hvis vi kunne komme opp med et bandnavn, sier Jens Harald Eilertsen, som grunnla bandet sammen med Bjørn Vassnes og Eivind Pedersen.

- Vi dro og kjøpte tre øl av hver eneste sort de hadde hos Olaf Lorentzen på Karl Johan og drodlet fram navn hjemme på hybelen hos Bjørn. Halvveis i ølbunken begynte vi å eliminere, og da vi våknet neste dag, sto det bare «Erter, Kjøtt og Flesk» igjen på blokka.

Etter mye øving og mange konserter fra 1972 til sommeren året etter, ble det albuminnspilling («Husmannskost») i 1973, men innspillingen av oppfølgeren fra 1975 ble aldri gitt ut. Bandet ble nemlig oppløst før de kom så langt.

- Vi kjørte ut med bilen, hadde lite penger og en del interne problemer på den tiden, og dessuten var det sånn at jeg følte det ble for mye på meg.

Eilertsen spilte nemlig alle de andre instrumentene de andre ikke spilte og gjorde i tillegg det aller meste av det andre rundt spillingen, var administrator og til og med sjåfør.

- Jeg var jo den eneste som hadde sertifikat.

Oppløst i 1975

Etter en jobb i Skien i februar 1975, der Erter, Kjøtt og Flesk hadde varmet opp for Fairport Convention, ble Espen Haugen tatt for å rappe en rå biff i en butikk, og siden han ikke hadde fylt 18 ennå, ble han hentet hjem av sin far, og tiden i bandet var over.

Ikke lenge etterpå oppløste Jens Harald Eilertsen bandet, og alle utenom Eilertsen dro hjem til Tromsø, der dannet de nye band eller ble med i andre.

Bjørn Vassnes og Turid Pedersen spilte først sammen i Trubadurix, før de flyttet til Bergen og dannet Nøkken.

Odd Arvid «Odda» Eilertsen fant sammen med Jan Arvid Johansen, som hadde vært med i Erter, Kjøtt og Flesk fram til i 1974, og de var med på å starte Nordnorsk Visegruppe.

Yngve Moe ble bassist helt mot slutten, og senere bassist i Dance With A Stranger.

Dyrnes: - Utrolig at band gjenoppstår

Bandet hadde altså spilt inn et helt album live i studio hos Arne Bendiksen, og det er dette som nå skal gis ut – 37 år forsinket.

- Det er helt utrolig at vi får dette bandet til å gjenoppstå til årets Buktafestival. Det blir gjenhør med et av 1970-tallets beste rockband fra Tromsø, sier Bukta-sjef Robert Dyrnes.

Besetningen under Buktafestivalen blir: Jens Harald Eilertsen, Bjørn Vassnes, Turid Pedersen, Odd Arvid Eilertsen, Yngve Moe og Ole-Morten Idigo Lekang. I tillegg dukker det trolig opp noen venner, kanskje Jan Arvid Johansen?

- Øver dere?

- De andre er jo aktive musikere fortsatt og trenger ikke å øve. Det er bare jeg som ikke er profesjonell, så jeg øver hjemme. Jeg spiller forresten hjemme hver dag, både piano og gitar, men nå øver jeg meg opp på låtene fra den gangen, sier Jens Harald Eilertsen.

- Og så skal vi øve sammen et par dager før Buktafestivalen.

Erter, Kjøtt og Flesk hadde en rekke medlemmer i tiden de holdt på (1971-1975):

Bjørn Vassnes (gitar/vokal 1971-75), Jens Harald Eilertsen (gitar, mandolin og saxofon 1971-75), Eivind Pedersen (vokal 1971-72), Holger Johnsen (perkusjon/trommer 1971-72), Espen Rud (trommer 1971-72), Jan Arvid Johansen (akustisk gitar/vokal (1972-74), Odd Arvid «Odda» Eilertsen (gitar/bass/vokal 1972-75), Espen Haugen (trommer 1972-75), Turid Pedersen (vokal 1974-75), Yngve «Poppen» Jørgensen (bass 1974-75), Louis Combolini (trommer 1975) og Yngve Moe (bass 1975).