- Veldig, veldig gøy og en fantastisk mulighet, sier filmens produsent Maria Ekerhovd i tromsøselskapet Mer Film til Nordlys om avgjørelsen.

- Vi viste filmen under filmfestivalen i Toronto tidligere i september, og merket at den traff et internasjonalt publikum. Det er en emosjonell film og det var tydelig at de som så den ble engasjerte og berørte av å se den. Den fikk også gode kritikker der borte, og jeg tror kanskje at komiteen har sett at dette er en film med internasjonalt potensial.

Slo ut Skjoldbjærg

Filmen Jeg er din blir Norges Oscar-kandidat i kategorien Best Foreign Language Film (beste utenlandskspråklige film). Filmen slo dermed tromsøregissøren Erik Skjoldbjærgs Pionér og Eventyrland i den første kampen om en nominasjon.

Norge velger hvert år ut sin kandidat til Oscar-utdelingen. Den 16. januar velges det ut fem ikke-engelske filmer som går helt til selve finalen i Hollywood, neste år satt til 2. mars.

Tromsøværing i hovedrollen

Hovedpersonen i Jeg er din spilles av tromsøskuespilleren Amrita Acharia (25), som naturligvis er svært lykkelig.

- Jeg har nettopp sjekket innboksen min og så det først nå, så du er den første jeg snakker med, sier hun på telefonen fra London.

Acharia, kjent fra blant annet Game of Thrones, var nemlig sikker på at det var Pionér som skulle bli Norges Oscar-kandidat.

- Jeg så den da vi var i Toronto nylig, og etter all avisomtalen var jeg overbevist om at det ble den, sier hun.

- Viktig på flere måter

- Men nå er jeg veldig, veldig glad og har stått her og hoppet. Jeg er så stolt av Iram og det arbeidet hun har gjort, og av at jeg har fått være med på denne reisen.

25-åringen mener også at avgjørelsen er viktig på flere måter.

- En norskpakistansk kvinnelig regissør har laget en realistisk film om en norskpakistansk kvinne, og den blir altså Norges Oscar-kandidat. Jeg tror det er viktig at sånt skjer, at flere ser at det går an å følge drømmene sine, sier Amrita Acharia, som nettopp er ferdig med innspillingen av Død Snø 2 på Island.

- Og vi har jo fått en fantastisk mottakelse overalt, ikke minst i Toronto, der jeg ble rørt av publikums reaksjoner.

- Modig og viktig film

Manuset er skrevet av Iram Haq, som også har regissert filmen.

- Dette er jo også veldig gøy fordi Iram har laget en så viktig og modig film, sier produsent Maria Ekerhovd.

- Og dette vil trolig gi henne gode muligheter internasjonalt, og det vil forhåpentligvis komme interessante tilbud. Hun har da også hatt fokus på å jobbe internasjonalt, men foreløpig har fokuset ligget på Europa og ikke USA, så dette er en veldig gledelig mulighet.

Mer film fra Mer film

Morselskapet Mer Film holder til i Tromsø og er involvert i flere store produksjoner for tiden. I helga var tromsøregissør Ole Giæver i Tromsø og spilte inn scener til sin nye spillefilm, og Ekerhovd er også produsent for Bobbie Peers langfilmdebut Dirk Ohm og Gunnar Vikenes nye film Her er Harold samt co-produserer Wim Wenders norsk-skrevne drama Everything will be fine.

Jeg er din er selskapets første spillefilm.

Vant Gullpalmen i Cannes

Ekerhovd var også produsent for Bobbie Peers' Sniffer, som vant Gullpalmen for beste kortfilm under Cannes filmfestival 2006.

Avgjørelsen om hvilke filmer som blir nominert i klassen Beste utenlandske film kommer altså i januar.

- Nå kommer vi til å bruke mye tid og energi i høst på kampanjen rettet mot dem som tar denne avgjørelsen, smiler Ekerhovd.

- Imponerende spillefilmdebut

Fra før er den norsk-tyske filmen Zwei Leben (To liv) fått æren av å representere Tyskland i Oscar-utvelgelsens første hinder. Der har blant annet tidligere HT-skuespiller Julia Bache-Wiig medvirket.

Dette er den norske Oscar-komiteens begrunnelse for utvelgelsen av Jeg er din:

Jeg er din er en film om en ung alenemor (Amrita Acharia) som er på jakt etter kjærlighet. Hun har relasjoner til forskjellige menn, men får ikke forholdene til å fungere. Så forelsker hun seg hodestups i svenske Jesper (Ola Rapace). Filmen er en imponerende spillefilmdebut som berører og reiser viktige spørsmål om det å være kvinne og menneske i et sammensatt samfunn. Oscar-komiteen opplever JEG ER DIN som svært moden og universell film, en personlig og autentisk film skapt av en kvinnelig regissør og med kvinnelig hovedrolle som bærer filmens personlige uttrykk til fulle, uttaler komiteen.