Gå til sidens hovedinnhold

Dette samarbeidet er av det sjeldne slaget

Artikkelen er over 4 år gammel

«En mors sonate» handler om meningen med livet.

- Det høres kanskje banalt ut. Men det er jo det det handler om. Våre liv er så korte. Vi må ikke plage hverandre, vi må elske, sier den russiske regissøren Igor Larin til Nordlys.

Han trekker i trådene når russiske og norske (Sadio Nor) skuespillere går sammen om å sette opp «En mors sonate» på Rådstua Teaterhus i Tromsø.

Stykket er sterkt inspirert av Ingmar Bergmans «Persona», og går i følge Larin dypt inn i kvinnesjelen.

- Jeg er veldig glad i Bergman-stoff. Ser vi på moderne dramatikk er det få stykker som så åpenhjertig og provoserende handler om kvinnesjelen, sier regissøren, som altså selv har skrevet manus til stykket.

Klassisk russisk tradisjon

Larin står også for scenografi og kostymer, som han lagde hjemme i russland, og tok med seg i bagasjen da han kom til Norge. Det må ha vært en forholdsvis stor koffert - for her inkluderes scenetepper, og klassiske toga-kostymer - blant annet.

- Stykket gjøres i klassisk, russisk tradisjon, sier skuespiller Klaus Bergli.

 

Han har surret på seg romerske sandaler, og har en togainspirert drakt på seg. Bak ham står hovedrolleinnehaver Nina Rosenlund og forbereder gjennomgang av sluttscenen.

- Stykket handler om en kjent skuespiller som har blitt stum. Legen klarer ikke å hjelpe henne, og gir oppgaven videre til en nyutdannet sykepleier.Så ser man hvordan både skuespilleren og de rundt henne blir påvirket av denne stumheten, sier Rosenlund.

«En mors sonate» spilles på både norsk og russisk.

- Samarbeidet er rimelig unikt. Vi håper å få spilt i Russland også, sier Ekaterina Bespalova, den eneste i ensemblet som snakker begge språkene.

 

15-års aldersgrense

Premieren torsdag spilles på norsk, fredag kjøres en forestilling på russisk.

For regissør Larin er det ikke noe problem med et tospråklig ensemble.

- Det viktigste for meg er at hele teamet har et felles mål, og et felles syn på arbeidet, sier han.

Forestillingen har fått 15 års aldersgrense - og Larin sier at den vil få 18 år hvis den settes opp i Russland. Men den inneholder ikke grafisk vold eller sex, i følge Rosenlund.

- Nei, det er ikke noe sånn. Vi tar opp familiære og seksuelle tema på en voksen måte, kan du si.

Kommentarer til denne saken