Gå til sidens hovedinnhold

– En god del skeive opplever kjærligheten som deilig – men også truende

Artikkelen er over 4 år gammel

Tromsø Arctic Pride vil fortelle historiene om den fryktløse kjærligheten.

– Man tenker på kjærlighet som noe som bare kommer. Dukker opp. Og gjerne til feil tid! En god del skeive opplever denne kjærligheten som deilig – men også truende. De føler de ikke kan vise den til noen.

I november går årets utgave av Tromsø Arctic Pride av stabelen, og tema for alle Pride-arrangementene i landet er i år «Fryktløs kjærlighet».

Lederen for arrangementet i Tromsø, Stein Fredriksen, ønsker å gjøre litt mer utav det. I samarbeid med Tvibit arrangerer festivalen en kombinasjon av en utstilling og en konkurranse – med «Fryktløs kjærlighet» som tema.

Konkurransen deles i to, der en del er for skrivende, og den andre er for andre kunstformer.

Synlighet

Fredriksen ønsker en positiv spinn på det hele. At man uttrykker hvordan man kom seg gjennom frykten, midlene man brukte, hvor man er i dag.

– Jeg tror det kan gi mye positiv energi, sier Fredriksen.

Målet er å vise de innsendte arbeidene i en utstilling på Tvibit under festivalen, og muligens en dramalesning av tekstene. Fredriksen, og Tvibits Vilde Fjeldheim Wold, håper på mange deltakere. Spesielt går utlysningen i retning unge, men de ønsker også eldre utøvere velkommen.

– Vi ønsker å få en synlighet rundt hva som kan hindre kjærlighet. Og så få frem de gode sidene. Gjøre skeive mer synlig. Vise mangfoldet, sier Fredriksen.

Med og uten frykt

– Mange har historier om en «fryktfull» kjærlighet. Og det er viktig å høre den også. Og så håper jeg at noen vil fortelle om hvordan de kom seg over frykten, sier Fredriksen.

– Veien fra «fryktfull» til fryktløs, sier Fjeldheim Wold.

Tromsø Arctic Pride begynte i fjor et samarbeid med Tvibit. Det samarbeidet fortsetter i år.

– Skeiv-bevegelsen har vært en del av Tvibit siden langt tilbake, så dette er helt naturlig. Vi er glad i samarbeid, og glad i å løfte hverandre opp.

– Gjennom samarbeidet med Tvibit er vi midt i kjernen – hit kommer unge mennesker. Vi er veldig glade for dette. Vi har veldig tro på synlighet, og vi vet at det er mye skaperglede her. Og skaperglede kan være så mye, smiler Fredriksen.

Voldsom livskvalitet

Fristen for å sende inn bidrag er satt til midten av oktober. Tekstbidrag bør være av type kort (dikt, novelle, essay, teatertekst) og andre kunstformer strekker seg fra foto til maleri, til skulptur, til tekstil og så videre.

Konkurransen vil ha en pengepremie, og det vil bli satt sammen en profesjonell jury til å bedømme.

– Det å oppleve fryktløs kjærlighet gir en voldsom kvalitet i livet. Det bygger identitet på en positiv måte. vi håper denne konkurransen vil bidra til å synliggjøre forskjellige typer følelses- og kjærlighetsliv, sier Fredriksen.

Det understrekes at temaet «fryktløs kjærlighet» er helt uavhengig av «-fil», nasjonalitet, religion og så videre.

Kommentarer til denne saken