Gå til sidens hovedinnhold

Tre stammers møte

Artikkelen er over 17 år gammel

– Vi fra kvensk side er veldig glad for denne muligheten til å nå ut litt bredere. Det sier Reidun Mellem, en av foredragsholderne under korfestivalseminaret «Tre stammers møte».

Seminarer, konkurranser og konserter står på programmet under Tromsø Internasjonale Korfestival (TRIK) som åpnet i går.

I dag starter seminaret «Tre stammers møte» der hovedanliggendet er å øke kjennskapen til kvensk, samisk og norsk musikktradisjon.

Salmer og viser

I løpet av seminaret skal deltakerne sette sammen et konsertprogram med både samiske, norske og kvenske sanger som skal fremføres på konsert i Tromsø Domkirke lørdag kveld. I tillegg blir det foredrag om de tre musikkulturene. Reidun Mellem skal snakke om kvensk musikk, som kjennetegnes av salmer, viser og dansemusikk.

– Det er masse viser, og Norske Kveners Forening har fått laget et eget hefte med typiske kvenske sanger, forteller Mellem. Hun mener seminaret har stor betydning.

– Det er en veldig viktig mulighet til å informere. Mens det samiske kommer veldig godt fram i ulike medier, har det kvenske små muligheter til å nå fram. Så vi fra kvensk side er veldig glad for muligheten til å komme ut litt bredere, sier hun.

Kantelettene kommer

Den andre foredragsholderen er Frode Fjellheim, som skal snakke om samisk musikk i tillegg til at han er korinstruktør på seminaret. Den norske musikken er det Torbjørn Dyrud som skal snakke om. Ifølge TRIKs kunstneriske leder, Ivar Solberg, er Dyrud en ung, fremadstormende kordirigent som bor i Oslo og som har gjort seg bemerket med å lede kor på høyt nivå.

På seminaret – og konserten – skal også trioen Kantelettene, fra Børselv i Porsanger, fremføre kvenske sanger og musikkstykker. Navnet har de fra kantele – det finske nasjonalinstrumentet som også kvenene regner som et typisk instrument for dem.

– Og de skal ha på seg kvendrakten på seg under konserten! Den er ganske ny og har ikke vært vist så mye, sier Reidun Mellem.