På to uker har HT mistet to av sine grunnleggere

Nils Utsi i forestillingen En folkefiende. Her sammen med bl.a. Guri Johnson og Kristian Fr. Figenschow. Foto: Ola Røe

Nils Utsi i forestillingen En folkefiende. Her sammen med bl.a. Guri Johnson og Kristian Fr. Figenschow. Foto: Ola Røe Foto:

Av
Artikkelen er over 1 år gammel
DEL

Hålogaland teater har skrevet denne pressemeldingen om Nils Utsis bortgang:

På årets første dag kom den triste beskjeden at skuespiller, dramatiker og instruktør Nils Utsi døde på nyttårsaften.

Dermed har Hålogaland Teater mistet to av sine grunnleggere på to uker. Både Nils Utsi og Klaus Hagerup, som døde 20. desember, var blant de syv skuespillerne som startet teatret i 1971.

– Jeg husker Nils som en særs begavet skuespiller, et naturtalent, som publikum elsket. Han var en av grunnsteinene til Hålogaland Teater, en markant og sterk personlighet som jeg hadde stor glede av å samarbeide med. Mine tanker går til hans nærmeste, sier Guri Johnson, en av teatrets kunstneriske ledere.

Kollegaene Ketil Høegh og Kristian Fr. Figenschow deler inntrykket av en sterk skikkelse i nordnorsk teaterliv.

– Alle vi som er i teatrets ledelse i dag har vokst opp med å se Nils på scenen. Senere fikk vi gleden av å jobbe med ham som kollega og det var stort, sier Ketil Høegh.

Har betydd mye for nordnorsk kulturliv

Nils Utsi var en av de viktigste drivkreftene i det kunstneriske arbeidet ved Hålogaland Teater gjennom 1970-tallet og han deltok i alle produksjonene de første årene. Han sto blant annet bak forestillingen «Gutten og gullfuglen», teatrets aller første barneforestilling med urpremiere i 1972, som ble satt opp på nytt da HT feiret sitt 40-års jubileum i 2011. Ketil Høegh hadde regien på nyoppsetningen.
– Nils var på premieren på Festspillene i Nord-Norge og jeg var veldig nervøs. Heldigvis var det bare godord å få. Nils var utrolig raus i sine tilbakemeldinger. Det var en stor glede å se at ungene ble like betatt av forestillingen i 2011 som i 1972, mimrer Høegh.
Det er nok ikke tilfeldig at «Gutten og gullfuglen» bygger på samisk mytologi. Utsi hadde nemlig samisk bakgrunn og sterke røtter i Tana, og han var den første samen som tok skuespillerutdanning ved Statens teaterhøgskole i 1964.
–  Nils har betydd ufattelig mye for nordnorsk kulturliv og representert både Finnmark og Nord-Norge. Han har brøytet vei for alle oss andre. Uten han hadde vi ikke vært der vi er i dag. Det å se han på en profesjonell teaterscene har gitt oss selvtilliten til å følge etter, mener Kristian Fr. Figenschow.

Medvirket i mange HT-produksjoner

Utsi har senere spilt i flere produksjoner ved Hålogaland Teater, blant annet ved åpningen av Kulturhuset i Tromsø 1984 med «Petter Dass», hvor han hadde hovedrollen, og ved åpningen av HTs nye teaterhus (2005) i forestillingen «Benoni og Rosa». Han har medvirket i flere filmer og mottok i 2016 Finnmark fylkes kulturpris for sin mangeårige innsats forkulturlivet i Finnmark og Nord-Norge.

Nils Utsi medvirket ellers i disse produksjonene ved Hålogaland Teater (utvalg):
1971: Tolvskillingsoperaen av Bertolt Brecht
1972: Gutten og gullfuglen av Nils Utsi, Sigmund Sæverud, Tone Danielsen
1973: Det er her æ høre tel av Klaus Hagerup
1975: Vor ret vi tar av Klaus Hagerup og Dag Skogheim
1975: Peer Gynt av Henrik Ibsen
1978: Krittringen av Bertolt Brecht
1984: Petter Dass av Lars Berg
1997: Postmannen fra Arles av Ernst Bruun Olsen
2005: Benoni og Rosa av Knut Hamsun
2011: En folkefiende av Henrik Ibsen

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken