Gå til sidens hovedinnhold

Tre uker før premieren er de fleste billettene til De Usynlige solgt

Artikkelen er over 2 år gammel

Anika Mackenroth mener de som vil sikre seg billett bør kjappe seg litt.

Det er over tre uker til De usynlige har premiere på Hålogaland Teater (HT) i Tromsø, men allerede er 66 prosent (1.367) av billettene solgt.  

– Det er veldig deilig at så mange billetter er solgt allerede, sier markeds- og informasjonssjef Anika Mackenroth og smiler.

Hun mener de som vil sikre seg billett bør kjappe seg litt.

– Vi solgte mye den første salgsuka, og blir nok utsolgt i løpet av den første spilleuka.

– Alle kjenner minst én slik kvinne

Roy Jacobsens bok De usynlige fra 2013 handler om livet på en karrig øy ytterst i havgapet på Helgelandskysten, på starten av 1900-tallet.

– Menneskene jeg forteller om er nettopp de usynlige i samfunnet. De har levd avsondret fra storsamfunnet, på tross av at det har vært bosetting på øyene ytterst i havgapet på Helgelandskysten i over tusen år. De har skapt store verdier som ikke har kommet dem selv til gode, og fortjener å bli sett, fortalte Jacobsen til Nordlys da stykket ble lansert i mars.

I boka skildrer han naturkrefter og en levemåte som få, om noen, har i dag.

Jacobsen sa da at han trodde det kunne bli utfordrende å skildre boka på teaterscenen. Mackenroth tror det er to grunner til at salget har gått såpass bra til nå.

– Kombinasjonen av at boka er så kjent og at problematikken i den er veldig relevant. Spesielt det Jacobsen skriver om kystkvinnen i nord, kvinnen som ble hjemme og tok seg av alt der mens mannen reiste ut på fiske i flere måneder. Jeg tror alle nordlendinger kjenner minst én slik kvinne. Hun har vært så viktig i flere hundre år, men ikke vært så synlig, sier hun.

Tjente 140.000 kroner mer

HT er nettopp ferdig med spillperioden for storsatsinga Sykle i snøstorm. Teateret solgte til sammen 83 prosent (4.548 billetter) av alle billettene til denne oppsetninga. Teateret pleier å ha to forestillinger på starten av høsten, men satt i år av hele høstens budsjett til Sykle i snøstorm. Totalt 7,5 millioner kroner.

Mackenroth sier at HT hadde regnet med å selge 70 prosent av billettene til stykket.

– Vi endte opp med å tjene 140.000 kroner mer enn det vi hadde budsjettert for, sier hun, som naturlig nok er fornøyd med salget.

– Vi budsjetterte litt forsiktig med Sykle i snøstorm, for med denne forestillinga hadde vi ingenting å gå på. Stykket og handlinga var helt ukjent for folk. Jungeltelegrafen gjorde virkelig sitt, fortsetter Mackenroth.

Anders T. Andersen står for regi og dramatisering av De Usynlige. Forestillinga spilles i Tromsø ut 2018, og skal settes opp i byen noen ganger også i 2019. Deretter skal teateret ut på turné i Troms og Finnmark neste år.

 

Kommentarer til denne saken