Tar plass i "vepsebol"

Sigrun Høgetveit Berg var skeptisk, men valgte likevel å takke ja da hun ble spurt om å bli med i Språkrådet.

Sigrun Høgetveit Berg var skeptisk, men valgte likevel å takke ja da hun ble spurt om å bli med i Språkrådet. Foto:

Av
Artikkelen er over 7 år gammel

Sigrun Høgetveit Berg (38) og Trond Trosterud fra Tromsø er nye medlemmer i Språkrådet, et råd som i høst har vært preget av opprør mot kulturminister Anniken Huitfeldt.

DEL

– Det er med skrekkblandet fryd jeg sa ja. Jeg hadde ikke lang tid å tenke meg om på, men synes det var artig å bli spurt, sier Sigrun Høgetveit Berg.

Berg er doktorgradsstipendiat ved Universitetet i Tromsø, og har historie og religionsvitenskap som fagfelt.

Språkrådet har i høst nærmest vært i oppløsning etter at styreleder Magni Øvrebotten og tre styremedlemmer, blant dem Silje Solheim Karlsen fra Alta, trakk seg i protest mot kulturminister Anniken Huitfeldts håndtering av prosessen med å ansette ny direktør etter profilerte Sylfest Solheim som gikk av i august.

Kritiserte Huitfeldt

Språkrådet har innstilt retorikkprofessor Kjell Lars Berge til jobben. Problemet er at Berge åpent har kritisert Huitfeldt for å ha et slapt og utydelig kunnskapsbegrep i diskusjonen om Store norske leksikons videre liv i den digitale verden.

Det var slett ingen god jobbsøknad.

Berge falt i unåde, og Huitfeldt bestemte at stillingen skulle lyses ut på nytt.

Sigrun Høgetveit Berg medgir at hun hadde foretrukket å ta plass i Språkrådet under andre omstendigheter.

– Det kan virke som jeg går inn i et vepsebol, men jeg tror det blir spennende også. Jeg har et brennende engasjement og interesse for språk, og da gjelder det å ta et tak, sier Berg.

Nynorsk

Berg har en spesiell interesse for nynorsk, og har vært aktiv i mållag i mange år, men understreker at hennes språkinteresse strekker seg lenger enn det.

– Jeg ser språk og språkforståelse i et større i større samfunnsengasjement, sier Berg.

– Jeg er glad for at vi nå får på plass et godt og kompetent styre for Språkrådet. Vi kommer nå raskt til å utlyse direktørstillingen, sier kulturminister Anniken Huitfeldt (Ap).

Det nye styret

Den nye styrelederen, Ottar Grepstad fra Volda, er forfatter og direktør for Nynorsk Kultursentrum. Han har sittet i Språkrådets styre siden 2006.

I tillegg til Sigrun Høgetveit Berg får han med seg Åse Lill Kimestad fra Mandal som nestleder. De øvrige styremedlemmene som torsdag ble utnevnt for fire år er førsteamanuensis i språkvitenskap, Trond Trosterud (også han fra Tromsø), Åse Wetås, Helen Uri og Kamil Øzerk fra Oslo og Ola T. Lånke fra Trondheim.

Artikkeltags