The Northern Lies har fått label i Tyskland. I påsken drar de på turné for å gjøre navnet sitt kjent.

Tromsøbandet The Northern Lies er signert av det tyske labelet Tonetoaster. Til høsten utgis debutplata «Midnight medicine» i det som regnes som det tredje største platemarkedet i verden. Før den tid skal bandet nedover på turné for å gjøre bandet kjent.

- De ble tipset om oss av en irsk artistvenn av meg, og de må ha likt det de hørte. De ønsker å gi ut plata, og de arrangerer en turné for oss, sier vokalist Henry Johnsen til Nordlys.

Turneen vil bestå av mellom ti og elleve stopp, og betyr viktig eksponering for bandet.

- Det er ingen i Tyskland som vet hvem vi er. Tonetoaster kommer nok til å slippe en singel fra oss før turneen, men dette blir mest for å gjøre navnet vårt kjent. Når albumet slippes til høsten blir det nok en ny turné igjen, sier gitarist Håvard Stangnes, som for øvrig nå har fått seg en flott tamburin til å ha på foten når han spiller.

(- Vi reiser uten trommeslager til Tyskland, så da må jeg være trommis mens jeg spiller gitar.)

- Det er spennende å dra til et helt nytt land. Vi er totalt nullstilt. Jeg gleder meg til å se hvilke plasser vi skal spille. Det blir vel mest rockebuler. Mørke kjellere og sånn, sier vokalist og keyboardist Anne Nymo Trulsen.

Med til Tyskland er også Ida Karoline Nordgård på bass.

Bruker nettverket

Bandet gleder seg over å være signert med Tonetoaster, som altså funger som både distributør og bookingagent.

- De er et lite label, men de har et godt nettverk, både i og utenfor Tyskland. Andre band som er signert med dem har blitt sendt til festivaler i både England og Irland, sier Johnsen.

Stangnes har spilt en del i Tyskland før, blant annet med bandet (Mount) Washington, og han ser fram til returen.

- Tyskerne har sansen for nordmenn, og de har sansen for norske band. Det er min erfaring. Så vi får se hva som skjer, sier han.

Turné i Norge

Før tysklandsdebuten skal bandet ut på en liten norgesturné. Da «Midnight medicine» ble sluppet i slutten av november spilte Northern Lies i Tromsø og i Oslo. Nå får enda flere sjansen til å se dem.

- I februar og mars spiller vi i Alta, Hammerfest, Trondheim, Bergen, Oslo og Bodø. Vi spilte jo her i Tromsø i november, så vi prøver ikke å bruke oss selv opp her. Men kanskje det blir noe på høsten, sier Stangnes.

Strålende debut

Debutplata har blitt svært godt mottatt i landets musikkpresse, med femmere over en lav sko. Nordlys skrev blant annet:

"The Northern Lies er temmelig uangripelige i sitt musikalske prosjekt. De har en vokalist og en låtskriver fra øverste hylle, de er dritgode til å spille og aller viktigst: De elsker det driver på med."

- Vi er svært glade for de gode tilbakemeldingene. Både fra anmeldere og fra folk generelt. Og det virker som at det er forskjellige årskull som liker plata. Fra kredible rockefolk til mor og far, sier Nymo Trulsen.

Såpass bra har plata blitt mottatt at den har solgt litt mer enn hva bandet strengt tatt hadde forventet.

- Det er godt mulig vi må trykke opp litt flere CDer for å ta med oss ned til Tyskland. Det hadde jeg ikke trodd, smiler Stangnes.