Studentenes nye storstue står i fare

I FARE: Nå spøker det for RDA-midler til nye Driv, noe som setter hele prosjektet i fare.

I FARE: Nå spøker det for RDA-midler til nye Driv, noe som setter hele prosjektet i fare. Foto:

Av
Artikkelen er over 5 år gammel

Torsdag velter RDA-utvalget trolig planene om nye Driv.

DEL

Etter mange års planlegging har det nye studenthuset vært svært nær realisering denne høsten.

Styret ved Universitetet i Tromsø bevilget i slutten av oktober 10 millioner til prosjektet og Studentparlamentet anbefalte også at studentene tar sin del ved hjelp av økt semesteravgift. Resten av finansieringen søkte prosjekteier Studentsamskipnaden i Tromsø (SiTo) RDA om.

Mangler 8,5 millioner

Det nye studenthuset er planlagt inn i Macks fraflyttede lokaler i Tromsø sentrum, og har en kostnadsramme på 34,5 millioner kroner.

- Vi har søkt RDA om 17 millioner, og har fått gode signaler underveis. RDA-sekretariatet har da også skrevet en veldig positiv sak til utvalget som i morgen skal møtes for å innstille til fylkesrådet, men dessverre ligger bare halvparten av det vi har søkt om inne, sier SiTo-direktør Hans Petter Kvaal til Nordlys.

Det vil i så fall få store konsekvenser for prosjektet.

- Ja, hvis dette blir resultatet vil vi få store problemer med å gjennomføre. Vi risikerer nå at hele prosjektet faller i fisk, medgir Kvaal.

For da vil prosjektet mangle 8,5 millioner.

- Det er mye penger, og vi har allerede vært hos svært mange som kanskje kunne tenkes å støtte prosjektet, uten å lykkes, sier Kvaal.

Han mener det også vil være synd for byen for øvrig om korthuset nå raser sammen.

- Lysene i sentrum skal jo tennes og ikke slukkes nå, og dette er virkelig et prosjekt som kan bidra til å holde liv i sentrum.

Helt kritisk for prosjektet

Driv-styreleder Esben Hoås Rygg er enig i at dette er kritisk for prosjektet.

- 8,5 millioner er jo ikke 17 millioner, og det vil selvsagt føre til særdeles store utfordringer om det blir slik, sier han.

Mangelen på penger kan i beste fall føre til en utsettelse til man skulle finne midler andre steder.

- Men det er klart, vi må ut av huset der Driv er nå når 2013 er omme.

I Mack-bygget er det allerede bestemt at Kunstakademiet skal inn, og prosjektledelsen anser det som viktig både for studentene og rekrutteringen av nye studenter at nye Driv ligger i sentrum av byen, i Tromsøs nye kulturkvartal.

Vil mangle studenthus

Hans Petter Kvaal sier at det er klart for ombygging på Mack rett over nyttår, og at den prosessen tar ett år. Ytterligere pengejakt vil føre til utsettelser, og da står man plutselig uten hus.

- Ja, hver dag som går etter nyttår uten at vi har finansieringen i boks vil være en dag uten studenthus i Tromsø. Tar det et halvt år å skaffe de 8,5 millionene, vil vi stå et halvt år uten hus, sier Hoås Rygg.

- Så nå er faren stor for at vi står uten studenthus en periode. Det er surt når vi nå var så nært målet. Da dette året startet hadde vi ingen midler klare. Nå har både universitetsstyret og studentene bidratt med mye, og vi hadde naturligvis håpet at RDA skulle bidra med resten. For det er denne sjansen vi har til å etablere et hus som er bygget opp for å være et godt studenthus.

- Nå håper vi at medlemmene i utvalget i morgen justerer opp beløpet for å sikre realisering av prosjektet.

Artikkeltags