Gå til sidens hovedinnhold

Terningkast 5Sofistikerte Ulver i kapellet

Artikkelen er over 8 år gammel

Ulver imponerte sammen med Tromsø Kammerorkester.

Jeg er generelt litt skeptisk til bestillingsverk innenfor musikk. Verk spesialskrevet for noen eksklusive forestillinger resulterer sjeldent i noe fryktelig nødvendig.

Det har nok sin naturlige forklaring - hvorfor bruke opp de bra tingene for noen få publikummere liksom?

Plateplaner

Så det var en slags betryggelse i det at Ulver har planer om å lage plate av verket som ble framført i kulturhuset i Tromsø fredag kveld.

Det skal både vi som var der, og de som gikk glipp av det være glad for. Den nyskrevne musikken, og kombinasjonen av Ulver og Tromsø Kammerorkester funket nemlig utmerket.

Ulver har i løpet av sin lange karriere vist seg som et band i konstant forandring. Fra black metal til det uventede bruddet ved milleniumsskiftet da de gikk i en mer elektronisk retning.

Og det var det progressive ambient/støy-utrykket som ble dyrket da de gjorde storsalen i kulturhuset om til sitt eget kapell.

Cenamatisk og majestetisk

Det er hele var meget stemningfullt og majestetisk, det vakre avløses av det dramatiske, hele tiden med melankolien i bunnen.

Albumet Blood Inside fra 2005 er det av bandets utgivelser som det er lettest å trekke paralleller til. Noe de selv også bekreftet ved å spille Your Call fra platen som ekstranummer.

Brorparten er musikken er instrumental og nærmest cinematisk, og frontfigur Kristoffer "Garm" Rygg - for anledningen antrukket i svart kjortel - bidrar bare med sin mektige vokal innledningvis og avslutningsvis. Jeg skulle gjerne hørt mer til hans distinkte og nærmest sakrale stemme, men det blir også veldig effektfullt når den porsjoneres ut i små doser.

Effektfullt var også det visuelle, med hologrammer av svevende kors, og vekselvis mor og datter både i bakgrunnen og foran scenen. Det hele for å få fram de bibelske temaene i tekstene.

Rett og slett en imponerende oppvisning av Ulver og Tromsø Kammerorkester.