Gå til sidens hovedinnhold

– Slipp dem inn!

Artikkelen er over 9 år gammel

Gaza-ungdom nektes innreise til festival i Tromsø.

- Jeg ser på dette som en kulturell boikott av Gaza, sier Mads Gilbert.

Når NUFF starter torsdag, blir det uten de to inviterte ungdommene fra Gaza. De slipper nemlig ikke inn i Norge.

UD har nå avslått visumsøknadene til de to 21 år gamle kvinnelige filmskaperne som skulle vise sine filmer og holde foredrag under Nordisk Ungdomsfilmfestival i Tromsø senere denne uka.

Norske myndigheter er redde for at de ikke reiser hjem til Gaza etter festivalen.

– Vi opplever det som at Norge forsterker blokaden av Gaza, sa en svært skuffet NUFF-sjef Hermann Greuel.

Bred protest

Avslagene fikk ordfører Jens Johan Hjort, lege Mads Gilbert, ungdomspolitikerne Thomas Birkeland (AUF), Synne Eilertsen (Unge Venstre) og Sunneva Elvarsdottir (Palestinakomiteens Ungdomslag i Tromsø) til å stille på kort varsel for å markere kraftig motstand.

– Jeg trodde ikke det jeg leste. Vi er jo vant til at det er andre som hindrer utreise, men her er det altså norske myndigheter som nekter dem innreise. Og begrunnelsen om at det er fare for at de ikke reiser tilbake fordi de er unge, ugifte og uten jobb er jo brutal. Dette synes jeg er forferdelig trist, sa ordføreren i går.

– NUFF er en anerkjent festival og vi har altså et vennskapsbysamarbeid med Gaza, og regjeringen burde heller takke NUFF for det de gjør. Jeg kjenner Jonas Gahr Støre som en fornuftig mann, og jeg håper han ser urimeligheten i dette og engasjerer seg for å løse floken. Det er min innstendige oppfordring.

– Kulturell boikott

Og der Hjort var trist, var Mads Gilbert forbannet:

– Gahr Støre snakker hele tiden om betydningen av dialog, så hvorfor skal de palestinske ungdommene nektes dialog på denne måten. Jeg ser på dette som en kulturell boikott av Gaza, sa han.

– Jeg tror det er viktig å forstå hva håpet betyr for ungdom i Gaza. De leter etter halmstrå av håp, og deltakelse på arrangementer som NUFF, der de får fortalt sine historier, gir håp. Det finnes destruktive og konstruktive muligheter når du leter etter håp. De vil så gjerne bli hørt, og det å vise fram filmene sine tilhører den konstruktive veien. Men med dette avslaget sier norske myndigheter: «Vi vil ikke høre på dere», fortsatte Gilbert.

Også ungdomsrepresentantene var provoserte.

– Intensjonene ved dette besøket er så tydelige og det er dessuten selvmotsigende at myndighetene støtter vennskapsbyprosjektet økonomisk, men ikke lar deltakerne slippe inn i landet, sa Thomas Birkeland (AUF).

– Jeg synes dette er skuffende, sjokkerende og provoserende, sa Sunneva Elvarsdottir (PUT), mens Synne Eilertsen i Unge Venstre syntes det var en skam at norske myndigheter legger slike hindringer i veien for de palestinske ungdommene, og dermed setter systemet foran individet.

Sammen framstilte de et krav til UD og utenriksminister Gahr Støre, formulert av Gilbert:

– Dette er et høyt rop til forvaltningsapparatet: Vi forlanger at dere omgjør dette vedtaket!