Slaktes i Sør-Norge

Artikkelen er over 15 år gammel

Seersuksessen «Norsk rocks historie», som er produsert i Tromsø, blir slaktet av sørnorske musikere. Serien bærer sterkt preg av å være laget av nordlendinger og favoriserer nordnorske artister, mener de.

DEL

Serien «Norsk rocks historie» som vises på NRK1 på søndager vekker for tiden stor debatt.

– Redaksjonen som har laget serien er helt feil sammensatt. Det er påfallende at programskaperne er fra Nord-Norge og at de som portretteres stort sett kommer fra samme landsdel. For eksempel Dag Ingebrigtsen, Ronny LeTekrø og Audun Tylden, sier Egil Hegerberg kjent fra bandene Bare Egil band og Black Debbath.

Startet på nettet

Hegerberg er den siste som har kastet seg med i debatten på Musikkinformasjonssenterets nettsted Ballade. Det var på dette nettstedet debatten rundt programserien startet i begynnelsen av måneden. Nå har også riksavisene VG, Dagbladet, Dagsavisen og Aftenposten viet spaltemillimeter til flere musikere og folk i musikkbransjen som kritisert redaksjonen som valgene som er tatt.

Leserbrev

Marit Karlsen, direktør i plateselskapet Trust Me Records har deltatt i debatten på Ballade.

– Det er påfallende mange nordlendinger i redaksjonen. Det virker som at alle har kulturelle samme bakgrunn, i tillegg er de omtrent jevngamle. Når man skal dokumentere noe så seriøst som historie, må det være en mer variert redaksjon, sier hun.

Også oslobandet The Cool Cats har kritisert redaksjonen bak Norsk rocks historie på Ballades nettsider. I dagens Nordlys har et leserbrev der de klager over tromsøbandet Pussycats har blitt viet for mye plass i serien, dette på bekostning av andre band.

– Redaksjonen er i likhet med Pussycats fra Tromsø, og Olsen har gitt ut biografi om Pussycats, skriver bandet.

– Slett jobb

Musikeren og produsenten Atle Bakken var den som startet debatten på nettstedet Ballade med innlegget «NRK forfalsker norsk musikkhistorie». Han mener at redaksjonen i Norsk Rocks historie har gjort en slett jobb.

– Å lage en historisk serie som dette medfører et stort ansvar. Det er nødvendig at journalistene opptrer seriøst, upolitisk og at de viser objektivitet. Det har ikke skjedd i dette tilfellet, dette har ført til at de har utelatt viktige deler av historien. Produktet taler for seg selv, sier han.

– Nordnorsk preg

– Å kalle et program for Norsk Rocks historie er veldig ambisiøst. Da må man ha med alt som har skjedd innenfor rocken. Det har ikke skjedd her. Man kan sammenlikne det med å skrive en Norsk fotballs historie, da kan man ikke bare ta med de lagene man selv holder med. Serien bærer preg av at det er nordnorske karer som står bak den, sier Rolf Graff, redaktør i tidsskriftet «Musikkpraksis».

Artikkeltags