Lørdag 4. februar braker det løs på Radisson Blu Tromsø. Da arrangeres historiens andre Nordlys Awards. (I fjor het arrangementet Puls Awards)

- Vi gleder oss virkelig til å gjøre stas på nordlendinger som har bemerket seg i året vi har lagt bak oss, sier sjefredaktør Anders Opdahl.

Sjefredaktøren lover at årets Nordlys Awards blir en helaften med god underholdning, flotte prisutdelinger og en fest som vil vare til langt på natt.

Finstasen

- Og det er lov å ta på seg finstasen. Det så vi at mange satte pris på i fjor, sier Opdahl.

Kåringen av Nordlys Awards fordeler seg 50/50 fordelt på SMS-stemmer og en fagjury.

Siste frist for å stemme på SMS er onsdag 1. februar kl 14.

Vi trekker ut en vinner som får nyte en natt på en av hotellets luksuriøse suiter i tillegg til inngang for to personer på Nordlys Awards. Fire andre vinnere får en flott trøstepremie: Nemlig to billetter til Nordlys Awards.

Bilder av alle de nominerte finner du til høyre.

Årets Nordlending:

Sigurd Rushfeldt

Send NLNORDL 1 til 2005 (Tjenesten koster kr. 4,- per. sms)

Kongen av Alfheim. 172 scoringer i eliteserien sier alt om lang og tro fotballtjeneste. Han ga oss litt av et øyeblikk da scoringsrekorden ble satt på Alfheim. Sigurd lå ett mål bak rekorden til Harald Martin Brattbakk før kampen. Det ble en festforestilling av Tromsø, som til slutt vant 4-0. Sigurd scoret hat-trick og er kort sagt en mann for historiebøkene.

Trond Agnar Eilifsen og Troms AUF

Send NLNORDL 2 til 2005 (Tjenesten koster kr. 4,- per. sms)

Troms AUFs leder var en klok og samlende leder etter tragedien på Utøya. Hans måte å takle sorgen over døde venner og samtidig være ei samlende kraft etter grusomhetene, viser en ung manns store mot og styrke i en like sterk politisk organisasjon.

Sandra Borch

Send NLNORDL 3 til 2005 (Tjenesten koster kr. 4,- per. sms)

Kom som et stjerneskudd på den politiske himmelen for Senterpartiet. På rekordtid klarte tromsøjenta å bli en av landets unge, markante politikere.

Camilla Sundnes

Send NLNORDL 4 til 2005 (Tjenesten koster kr. 4,- per. sms)

Sundnes ønsket seg en Norges Nabodag og skrev et brev til Kongen. Camillas mål med nabodagen var at folk skulle bli kjent med sine nærmeste. Dette opptok Kongen som siterte fra brevet hennes i sin nyttårstale på 2011s siste dag.

Årets filmskaper

Ole Giæver

Send NLFILM 1 til 2005 (Tjenesten koster kr. 4,- per. sms)

Tromsøregissør Giævers spillefilmdebut "Fjellet" var åpningsfilm på Tromsø internasjonale filmfestival i 2011. Dette var en vakker, vond og intelligent fortelling om et par i krise, beskrev filmanmelderne som ga gode kritikker. Det gikk ikke så bra på kino. Filmen fikk flere nominasjoner til Amanda uten å strekke de lengste stråene.

Hilde Korsæth

Send NLFILM 2 til 2005 (Tjenesten koster kr. 4,- per. sms)

Filmskaper Hilde Korsæth har fulgt ekteparet Jan Henry T. Olsen og Laila Lanes gjennom et tøft år, fra oktober 2008 til oktober 2009. " Min elskede" kom på TIFF i fjor og går nå på kino. Korsæth har film- og TV-utdanning fra NRK og Canada og har lang erfaring innenfor dokumentarfilm som fotograf, regissør, klipper og produsent.

Kristian Kvam Hansen

Send NLFILM 3 til 2005 (Tjenesten koster kr. 4,- per. sms)

Cold up here production har spesialisert seg på naturfilmer med brettkjørere i hovedrollen. Like før nyttår kom den siste og fjerde snowboardfilmen med spektakulær kjøring og natur. Pudder og urørt terreng er inspirasjonskilden for guttene i Cold Up Here Production som er en viktig aktør i filmmiljøet i nord.

(Kristian finner du forøvrig i ramma på bildet ovenfor)

Maria Bock

Send NLFILM 4 til 2005 (Tjenesten koster kr. 4,- per. sms)

Kom i fjor med filmen kortfilmen "Skallamann", en energisk musikalfilm om å være den man er og elske den man vil. Filmen utfordre egne og andres fordommer og toleransegrenser, og forteller om kjærlighet gjennom humor, sang, galskap og et fargerikt spetakkel. Maria Boch vant i fjor flere internasjonale priser for Skallamann. Boch har en langvarig og allsidig filmkarriere i nord.

Årets arrangement:

Tromsø Internasjonale Filmfestival

Send NLARR 1 til 2005 (Tjenesten koster kr. 4,- per. sms)

Et filmeventyr som har vart siden 1991. Med over 52.000 besøk i fjor er dette landsdelens største kulturarrangement som er elsket av et trofast publikum som bare blir større og større. Festivalen setter mørketids-Tromsø på hodet den uka den varer og skaper engasjement sosialt, filmfaglig og kulturelt. Også økonomisk kaster festivalen av seg for beregna 26 millioner kroner i ringvirkninger.

Bukta

Send NLARR 2 til 2005 (Tjenesten koster kr. 4,- per. sms)

Bukta har på få år blitt en festival som blir lagt merke til i hele Norge. Buktafestivalen er kåret til Norges beste festival, og har med sin klare rockeprofil skapt et både viktig og folkekjært arrangement som har blitt et must for alle nordlendinger som er glad i rock.

Insomnia-festivalen

Send NLARR 3 til 2005 (Tjenesten koster kr. 4,- per. sms)

Teknofestivalen Insomnia samler en verden av technofrelste til Tromsø. Festivalen som er av landets viktigste innen elektronisk musikk ble arrangert for 10. gang i fjor høst. Insomnia er en åpen, leken, fremtidsrettet og forfriskende festival med mål å til enhver tid presentere nye innovative uttrykk innen framtidsmusikk og teknologisk kultur.

NM på ski på Kvaløya

Send NLARR 4 til 2005 (Tjenesten koster kr. 4,- per. sms)

Norgesmesterskapet del to i fjor på Kvaløya ble en folkefest landsdelen husker. Dyktige arrangører høstet lovord og honnør. Stjernespekket deltakelse med Northug og Bjørgen i spissen ga arrangørklubbene Kvaløysletta Skilag og Tromsø Skiklubb Langrenn stor ære. Vi glemmer heller ikke de rundt 300 frivillige som bidro med alt fra pølsekoking til løypetråkk.

Årets band

Violet Road

Send NLBAND 1 til 2005 (Tjenesten koster kr. 4,- per. sms)

Lyset ble tent på stjernehimmelen i fjor med slageren ”Can you hear the morning singing”. De fire Rundberg-brødrene, og bror i sinnet som de kaller vokalist Kjetil Holmstad-Solberg, fikk sitt nasjonale gjennombrudd som det gnistret av i 2011.

Oh!

Send NLBAND 2 til 2005 (Tjenesten koster kr. 4,- per. sms)

Debuterte med en bejublet EP, og spås en lysende framtid. Ikke så mange som leker seg med både soul på Tromsøs musikkscene, men det gjør Oh! med bravur. Se opp, Jarle Bernhoft.

F.A.C.E

Send NLBAND 3 til 2005 (Tjenesten koster kr. 4,- per. sms)

Debutalbumet "Triplets" vakte berettiget oppsikt i 2011. Per Fox, Paulo Velasquez and Øivind Sjøvoll saler opp med det beste fra 80-tallets gylne synthpop og rir rett tilbake til framtida med sin uimotståelige og partyvennlige electropop.

Hekla Stålstrenga

Send NLBAND 4 til 2005 (Tjenesten koster kr. 4,- per. sms)

Med utgivelsen ”Makrame” knytter folkrockbandet til seg stadig nye tilhengerskarer. Med utgangspunkt i den nordnorske folkemusikken spiller Hekla Stålstrenga, med Ragnhild Furebotten i spissen, musikk som svinger for dansefoten. De har også rolige perler på repertoaret. Gamle og nye slåtter sys sammen med ballader og stev fra nord.

Årets artist

Kaja Bremnes

Send NLART 1 til 2005 (Tjenesten koster kr. 4,- per. sms)

Og vips var det 4 stk. Bremnes på øverste hylle i den norske musikkoffentligheten. Etter mye buzz i kriker og kroker over tid, fikk Kaia (som er artistnavnet) i 2011 sitt gjennombrudd med sin sjelfulle og originale popmusikk med elektronisk tilsnitt.

Biosphere

Send NLART 2 til 2005 (Tjenesten koster kr. 4,- per. sms)

Geir Jenssen har i en årrekke vært et verdensnavn innenfor ambient elektronika, og en gudfar i Tromsøs elektronikamiljø. Dro nylig med seg en velfortjent Spellemann for sitt siste album ”N-Plants”.

Ragnhild Furebotten

Send NLART 3 til 2005 (Tjenesten koster kr. 4,- per. sms)

Med fela si tilfører spellemannvinner Furebotten folkemusikksjangeren humør, glede og originalitet. Albumet Never On A Sunday gjorde kort prosess under Spellemann.

Knut Erik Sundquist

Send NLART 4 til 2005 (Tjenesten koster kr. 4,- per. sms)

Utropt av Arve Tellefsen til en av verdens beste bassister. Vant Troms fylkeskommunes kulturpris, og platedebuterte under eget navn med albumet «Reverie» i fjor . Har tidligere mottatt Nordlys-prisen og er av landsdelens mest anerkjente musikere. Født i Narvik, oppvokst i Tromsø og bor i Harstad.

Årets Ildsjel

Liv Rundberg, Kåfjord

Send NLILD 1 til 2005 (Tjenesten koster kr. 4,- per. sms)

Mangeårig musikkskolerektor og kulturarbeider i Kåfjord kommune som stadig setter spor etter seg. Mange barn og unge har fått sin solide ballast musikaliske opplæring og inspirasjon av Rundberg. I fjor klarte hun gjennom mange konserter hvor hun spilte gratis å samle inn nok penger til et nytt flygel som hun mente kommunen trengte.

Gutta på skauen

Send NLILD 2 til 2005 (Tjenesten koster kr. 4,- per. sms)

Hvor mange liter bålkaffe og varm saft har Per Rein og Gutta på skauen servert fra lavvoen sin i Tromsdalen gjennom årenes løp? De kan alt om å skape kos og hygge på tur og jobber mange, mange dugnadstimer for å spre turglede i nærområdet.

Gjermund Hol, Bardufoss

Send NLILD 3 til 2005 (Tjenesten koster kr. 4,- per. sms)

Mangeårig krumtapp i idrettslivet i Midt-Troms. Leder av hovedkomiteen både for NM langrenn i 2004 og NM skiskyting i fjor. Hol beskrives som en sentral brikke i samtlige idrettsarrangementer i Midt-Troms året igjennom.

Onsdagsrennene, Tromsø

Send NLILD 4 til 2005 (Tjenesten koster kr. 4,- per. sms)

De populære onsdagsrennene får nesten 1000 barn i Tromsø på skirenn hver onsdag i ni uker. Klubbene Tromsø Skiklubb, TUIL Ski og Kvaløysletta Skilag har tatt skirekrutteringa på alvor.

Årets nyvinning

Wordfeud

Send NLNYV 1 til 2005 (Tjenesten koster kr. 4,- per. sms)

Årets store slager er ordspillet Wordfeud utviklet av Håkon Bertheussen fra Kvaløya. Snart er mobil-appen hans lastet ned ti millioner ganger og flere enn 120.000 nordmenn utfordrer hverandre daglig i ordkamp. Og Bertheussen som er utdannet dataingeniør jobber nå heltid med sitt foretak som har blitt millionbedrift.

Jens Johan Hjort

Send NLNYV 2 til 2005 (Tjenesten koster kr. 4,- per. sms)

Uten politisk erfaring seilet den humørfylte advokaten rett inn i ordførerstolen. Mange mener Hjort har mye av æren for Høyres brakvalg. Starten valgkampen med en musikkvideo på Nordlys-Ipaden hvor han radbrakk ”Kjærlighetsvisa”. De fleste syntes det var moro, bortsett fra Halvdan Sivertsen.

Vitensenteret

Send NLNYV 3 til 2005 (Tjenesten koster kr. 4,- per. sms)

Nord-Norges første og eneste vitensenter åpnet i fjor. Kunnskapsminister Kristin Halvorsen sto for åpningen av senteret som er svært populært og mye besøkt av både barnehager, skoler og privatpersoner. Vitensenteret håper å kunne bidra til å stimulere interessen for realfag i regionen.

Ryatunellen

Send NLNYV 4 til 2005 (Tjenesten koster kr. 4,- per. sms)

2011 ble et merkeår for forkjemperne for undersjøisk tunell mellom Kvaløya og Malangen. Ryaforbindelsen åpnet med pomp og prakt sist i september og fra første spadetak til siste lyspære lå den totale kostnaden på 275 millioner.

Årets entertainer

Truls Svendsen

Send NLENT 1 til 2005 (Tjenesten koster kr. 4,- per. sms)

Ingen glemmer Beyonce-parodien i trang body og høye hæler fra fjorårets Gullfisken! Moromannen fra Tromsø har en lang karriere som humorist, programleder og stuntreporter. I fjor husker vi ham fra ”Svendsen om Hansen og Jensen” på TV2 som ble kåret til beste magasin- eller livsstilsprogram under Gullruten i 2011.

Dag Sørås

Send NLENT 2 til 2005 (Tjenesten koster kr. 4,- per. sms)

Satirikeren fra Narvik jobber med stand-up på heltid. Han er bosatt i Oslo og er med i stallen til Stand-Up-Norge. Han har som første nordmann satt opp sin egen helaftens forestilling under Fringe-festivalen i Edinburgh. Turnerte i fjor med showet ”To søringer og en Sørås” med Terje Sporsem og Åsleik Engmark.

Mari Bjørnsdatter Knudsen

Send NLENT 3 til 2005 (Tjenesten koster kr. 4,- per. sms)

Multitalentet på NRK som kan kunsten å glede og fenge barna enten det er som programleder eller tekstforfatter for populære serier som Påskemorgen eller Dyrevenn. Hun ble etterlyst på revyscenen i fjor sammen Revymafiaen som hun har pause i fra, men de som ser Kråka på barne-Tv hører fortsatt stemmen hennes.

Pussycats

Send NLENT 4 til 2005 (Tjenesten koster kr. 4,- per. sms)

Stor ståhei på årets Bukta når gammelkaran rocket igjen. De åpnet med sin ubestridte klassiker Just A Little Teardrop – og hørtes ut som et sjøsykt danseband på en lekk danskebåt, skrev vår anmelder. Men folket var dypt uenige. De elsker de gamle popyndlingene og nominerer dem som en av årets entertainere.

Årets scenekunstner

Sigrid Strøm Reibo

Send NLSCE 1 til 2005 (Tjenesten koster kr. 4,- per. sms)

Hittil har alt hun kliper i blitt til gull. Teaterregissør og tromsøværing Strøm Reibo blir beskrevet som en usedvanlig begavelse. Hun lever og virker i Moskva hvor hun tok sin regiutdannelse. I fjor var hun hjemme i Tromsø og satte opp musicalen ”Black Rider” som ble en publikumssukess.

Finn Arve Sørbøe

Send NLSCE 2 til 2005 (Tjenesten koster kr. 4,- per. sms)

Mannfolk, fotball og teater, er litt stillingen 2-3. Men skuespiller Finn Arve Sørbøe inntok Kulturhusscenen med sine 35 roller i forestillingen ”Slå Berlusconi” og gjorde knallsuksess. Det er en prestasjon i seg selv å stå alene på scenen like lenge som en fotballkamp varer, og ha publikums oppmerksomhet om fotballsupporterens liv i spøk og alvor.

Bjørn Sundquist

Send NLSCE 3 til 2005 (Tjenesten koster kr. 4,- per. sms)

Evigunge Sundqvist går aldri av moten. Og skuespilleren byr stadig på seg selv i et mangfold av roller både på scene og film. Han er den mest brukte norske filmskuespilleren og har norgesrekord i antall Amanda-priser. Hans allsidighet gjør ham unik. I fjor gikk han blant annet på scenen sammen sin nevø Knut Erik Sundquist og hans kontrabass, med tekster av surrealisten Daniil Kharms og forestililingen ”Fenomener og Eksistenser”.

Iren Reppen

Send NLSCE 4 til 2005 (Tjenesten koster kr. 4,- per. sms)

Fjoråret ble en sammenhengende suksess for Reppen og Hålogaland teater. Populære stykker som ”Black Rider” og ”En julefortelling” måtte ha ekstraforestillinger. Hun kroner verket i avslutningsåret sitt som teatersjef med å sette opp tidenes satsing i HT-historien; Les Miserables.

Årets medmenneske

Tor Einar Eilertsen

Send NLMED 1 til 2005 (Tjenesten koster kr. 4,- per. sms)

Reddet mann fra drukningsdøden etter utforkjøring. Mangeårig politimann i Troms var på helgetur og så en mann kjøre utfor i sjøen. Resolutt reaksjon gjorde at mannens liv ble berget da Eilertsen svømte ut og fikk mannen ut av bilen før den sank.

Trond Agnar Eilifsen og Troms AUF

Send NLMED 2 til 2005 (Tjenesten koster kr. 4,- per. sms)

Troms AUFs leder var en klok og samlende leder etter tragedien på Utøya. Hans måte å takle sorgen over døde venner og samtidig være ei samlende kraft etter grusomhetene, viser en ung manns store mot og styrke i en like sterk politisk organisasjon.

Camilla Sundnes

Send NLMED 3 til 2005 (Tjenesten koster kr. 4,- per. sms)

Sundnes ønsket seg en Norges Nabodag og skrev et brev til Kongen. Camillas mål med nabodagen var at folk skulle bli kjent med sine nærmeste. Dette opptok Kongen som siterte fra brevet hennes i sin nyttårstale på 2011s siste dag.

Mads Gilbert

Send NLMED 4 til 2005 (Tjenesten koster kr. 4,- per. sms)

Gilberts engasjement for Gaza opphører aldri. I fjor kom filmen ” Det akutte mennesket”. Den viste medmennesket Gilbert i tillegg til den profilerte legen og samfunnsdebattanten. Det de fleste husker fra den aktive legens engasjement i fjor var kampen for midtdelere etter ulykken i Lavangsdalen.