Det var ikke så rent få som jublet etter at teatersjef Nina Wester annonserte at Hålogaland Teater igjen skulle sette opp suksessforestillingen «Et juleeventyr» etter opphold i fjor.

I 2010 ble 96 prosent av billettene til forestillingen solgt, og i 2011 var det 98 prosent. Helgen før premieren i år ligger det på rundt 90 prosent belegg.

– Det fineste med denne forestillingen er at det er en hyllest til barna, og det er utrolig hyggelig at dette har blitt en tradisjon for så mange i byen, sier regissør Ivar Tindberg.

– Så om man ikke har skaffet seg billett allerede bør man være rask i avtrekkeren, for hvis ikke spøker det nok for julehøytiden.

Historie om de viktige tingene i livet

Stykket er basert på boken «A Christmas Carol» av britiske Charles Dickens fra 1843.

Vi møter grinebiteren over alle grinebitere: Ebenezer Scrooge (Ketil Høegh), som mot slutten av livet blir oppsøkt av fortidens, nåtidens og fremtidens ånd på julaften.

– Han er en fæl fyr som kun tenker på seg og sitt, og ligger an til å avslutte livet uten venner, før disse åndene tar han med på en tur. Det er en historie om vennskap, kjærlighet og familie, sier Tindberg.

På scenen finner vi mange barn delt i to lag, de fleste tilknyttet Lille HT. Markus Abeler og Henrik Valdermo er med i forestillingen for andre gang.

– Det er veldig stas å få være med en gang til, og spesielt siden det er en forestilling som folk har så sterke følelser for. Det er artig at folk ser til oss for å få julestemninga, sier Valdermo, og de unge skuespillerspirene lover å levere varene på scenen.

– Hver forestilling behandler vi som en premiere. Folk har betalt gode penger for å komme å se på oss, og vi skal betale dem tilbake med vår beste innsats, sier Abeler.

Ikke bare for barn

I hovedrollen som Scrooge selv er Ketil Høegh tilbake for tredje gang, men han tar ingenting for gitt.

– Selv om dette er tredje gang så er det en stor jobb, men en god jobb. Vi setter den opp igjen fordi det nærmest var er folkekrav, så da må vi anstrenge oss til det ytterste, sier Høegh, og fortsetter:

– Jeg synes vi klarer å lage en opplevelse på kryss av generasjonene. De eldre vil nok kunne finne noe å like ved forestillingen så vel som de minste.

På spørsmål om hva som er nytt i året utgave av «Et juleeventyr», svarer Høegh følgende:

– Det er en del nye fjes i casten som gjør forestillingen dynamisk, og det føles forfriskende. Regissøren vår ser på ting med friske øyner, men det er klart at rammeverket for forestillingen står bastant, sier Høegh, og legger mystisk til:

– Jeg kan vel røpe at jeg skal variere turnøvelsen min.