Se og hør alle låtene her

Artikkelen er over 5 år gammel

INTERAKTIV GRAFIKK: Kan Norges håp Tooji hamle opp med de 41 andre deltakerne?

DEL

Lokale nyheter – 5 kr for 5 uker

En av årets favoritter er svenske Loreen.

– Jeg er berber. Vi forholder oss til musikk som healing og som en måte å rense systemet på – for smerte, eller for å fylle seg med energi.

– Jeg forsvinner et helt annet sted, jeg slipper taket når jeg begynner å synge.

Men hun holder et fast grep rundt det meste av det som skjer før hun går på scenen.

– Alt rundt «Euphoria» er nøye planlagt. Sirenen i åpningen av låten, som er en suggestiv lyd, skal balansere publikum på den store arenaen. Trommene. Når jeg synger lavt, når jeg synger høyt, pausen jeg tar. Det handler om å åpne – og stenge – så folk kan lande og puste. Ellers blir det bare kaotisk, sa hun til NTB da hun i forrige uke sveipet innom Norge for å møte pressen – og Tooji, som hun fant tonen med tvert.

– Han og jeg er veldig like. Både bakgrunnen vår, og hvordan vi bruker våre erfaringer til å gjøre noe bra, sier den mørke, men muntre, Loreen (28).

– Mistet meg selv

For den mørke, flotte svenske jenta av berbisk-marokkansk herkomst har gått på noen smeller – som da hun deltok i svenske «Idol».

– Det var den største leksen for meg. Jeg var så grønn og forsto ingenting. Jeg mistet meg selv. Etterpå forsto jeg at jeg måtte jobbe med meg selv. Ikke mitt talent, men hvem jeg er og hva jeg vil, forteller hun.

Derfor tok hun seg en årelang pause, der hun jobbet blant annet som produsent og fikk nye erfaringer – og innsikt i seg selv. Så da hun stilte i årets svenske Melodifestival som storfavoritt, med Petter Boströms låt «Euphoria», var det ikke som syngedame for en låt.

– Den hørtes ikke ut som i dag! ler hun stort.

– Jeg falt for versene og stigningen. Men vi har gjort hele utviklingen av sangen sammen. Alle lydene, koringen, er det jeg som har bestemt, forklarer Loreen.

Kvinnekraft

Det samme gjelder den særegne sceneopptredenen, som hun jobber hardt for å beholde – også i Baku. Hun har måttet fire på teatersnøen som dalte ned på den svenske scenen, og som nå er erstattet av LED-effekter. Men de flagrende sceneklærne, de bare føttene og de store scenebevegelsene – de er med også nå.

– Jeg formidler hva jeg egentlig står for. Kvinnelig power, der jeg står alene uten alt man trer på seg. Hvor vakre vi er alene. Jeg har knapt sminke, ingen paljetter, håret er som det er. Kvinnelig energi er like sterk som mannlig energi, selv om den er skjørere.

Hjemme i Sverige var hun storfavoritt lenge før finalen. Torsdag står hun på scenen i semifinalen – den samme som Tooji synger i for Norge. Ifølge TT Spektra er hun «knepen favoritt» i en avstemning i Grand Prix-fanklubben OGAE.

Hva tenker hun selv?

– Jeg tar ingenting for gitt. Jeg er veldig jordet, fordi jeg vet at dette er et stort spill. Jeg vet hvorfor jeg står på scenen; at jeg gjør noe jeg elsker og som kan påvirke andre positivt. Men samtidig har jeg akseptert spillereglene. Det eneste jeg er urolig for, er at jeg ikke når frem med budskapet mitt om at musikk kan hele menneskene.

– Alle kan synge

Da Loreen møtte Tooji første gang i forrige uke, snakket de impulsivt om å gjøre noe sammen. Samtidig er Loreen nøye med å tøyle seg selv.

– Jeg vil etablere min egen form og uttrykk, derfor må jeg være forsiktig med å jobbe med for mange.

Hun jobber med et album som skal komme i høst, og som hun skriver på nå. Hvordan det blir? Hun ler, snakker om at det blir «dypt, ikke mørkt», og karakteriserer det slik:

– Litt Ane Brun krysset med Swedish House Mafia og sukret med Björk! Ane har nerve, SHM har trøkk og Björk har veldig spennende produksjon og lyder hun skaper. Jeg er fascinert av lydene jeg hører, sier Loreen.

Som fra starten av bare sang og spilte det hun hørte.

– Jeg er uskolert. Hos berberne, der synger alle. Samtidig vokste jeg opp i Sverige, og vet hvor vanskelig det er for oss å «slippe opp». Mange føler de ikke har rett til musikken, til å synge. Men det har alle!

Artikkeltags