Sangdansbok fra Nord-Norge

Artikkelen er over 15 år gammel

I helga drev 21 kvinner og seks menn og øvet inn dansetrinn som skal munne ut i ei sangdansbok fra Nord-Norge.

DEL

I Nordlys ankommer står de i ring inne på Workinnmarka skole og trør en taktfast masurka. Ved første øyekast får man inntrykk av at dette er ei rein kvinneforestilling, men etter andre gangs saumfaring av den roterende ringen oppdager vi noen mannebein. Tolv i tallet delt på to bli seks.

Klarer oss uten dem

Birgitte Røvik Bruun oppdager oss og bryter ut av lenken. Hun er for øvrig en av tre medlemmer i leiknemda i Troms Ungdomsfylking som sitter med ansvaret for å få samlet en nordnorsk sangdansbok mellom to permer.

– Det synes å være et kjempeunderskudd av menn i leikarringene?

– Ja det er nok alltid et lite kvinneoverskudd. Men det du ser i dag er langt utover det normale. På den annen side er det ikke noe stort problem. Vi klarer oss godt uten menn. Kvinner tar lett over førerrollen når det trengs, svarer Bruun.

– Så mannfolkene er unødvendig?

– Nei, forstå meg rett. Vi ser veldig gjerne at flere menn begynner å interessere seg for leikaringdans, svarer Birgitte Røvik Bruun.

Begynnelse i 1986

Den spede begynnelsen til «Sangdansbokprosjektet» var i 1986. Da hadde man et seminar med Geir Egil Larsen fra Verdal der man laget danser til nordnorske viser. Trollet i Senja, Sulle rulle gulldokka mi og Hei løsti. Nå er målet å få øvd inn dansetrinn til mellom 25 og 30 nordnorske viser. De aller fleste av dem fra den moderne nordnorske visefaunaen. Halvdan Sivertsen, Tove Karoline Knutsen, Arvid Hansen, Bremnes-søskenene og Boknakaran for å nevne noen som vil havne i den kommende nordnorske sangdansboka.

Nesten utdødd

Rundt 1900-tallet var sangdansen nesten utdødd, men har siden fått sin renessanse i flere miljøer. Gjennom sangdansbok-prosjektet håper Torill Norgård Eriksen, som er leder av leikaringnemda i TUF, at man skal komme et langt steg videre.

De påpeker at skolene i fremtiden vil være en viktig introduksjonsvei.

– I den nye reformen skal man ta vare på egne tradisjoner og der bør også sangdans komme inn som en naturlig del, påpeker Eriksen.

Artikkeltags