Når Herman Rundberg og kone Simone Grøtte lager bestillingsverk til åpningsseremonien til Varangerfestivalen hamrer de like godt på stortromma, og tar med seg kremen av nordnorske artister på laget.

Rundberg, som altså komponerer musikken til verket som har fått tittelen «Northern soul», har hentet inn følgende musikere:

  • Mari Boine
  • Kråkesølv
  • SlinCraze
  • Kjetil Holmstad-Solberg (vokalist Violet Road)
  • Petter Carlsen
  • Ole Jørn Myklebust (trompetist)

- Jeg er komponist, men jeg er ingen stor tekstforfatter. Så jeg hadde lyst til å samarbeide med vokalister og artister som jeg vet er flinke til dette. Jeg kontaktet dem, og de ville være med. Det er veldig spennende for meg å jobbe med disse artistene, sier Rundberg fornøyd.

Et nytt nivå

Han har tatt med seg de forskjellige artistene inn i studio, og sammen har de jobbet fram musikkstykker, kall det gjerne låter, som alle skal brukes i det endelige verket. Resultatet er like variert som artistene.

- Artistene har bidratt med sitt sound, sine stemmer og sin tekst. Det har tatt musikken til et helt nytt nivå, sier Rundberg.

Rundberg sier han har skrevet utkast til artistene, og så hatt "utrolig morsomme studiosessions" med dem.

- Resultatene er forskjellige, men vi har prøvd å jobbe ut fra tematikken; den nordnorske og samiske folkesjela.Hvorfor er vi dem vi er? Hvorfor bor vi der vi bor? Det har blitt en hyllest til Nord-Norge, sier Rundberg.

- Sykt gira

Herman Rundberg og Simone Grøtte har også tidligere samarbeidet kunstneriske. seinest med HT-suksessen "Mannen som stoppa hurtigruta". Rundberg komponerer musikken, Grøtte koreograferer og danser.

I «Northern Soul» har de i tillegg fått med seg filmskaperen Hallgrim Haug og videokunstneren Anastasia Isachsen.

- Da vi ble forespurt ble vi selvfølgelig sykt gira! Forestillinga blir sjangeroverskridende - det er våre kunstformer, musikk og dans, i tillegg til Hallgrims og anastasias bidrag, som vises på skjermer i lokalet. Det skiftes på hva som er i fokus, forteller Rundberg.

Varangerfestivalen åpner 6. august, og forestillinga skal vare i omtrent en time.

Live på scenen vil Rundberg og Grøtte også ha med seg et ensemble bestående av to av Rundbergs brødre, Halvard og Hogne, Varangerfestivalens eget festivalkor og en strykekvartett fra Russland.