Roset småkårsfolkets dikter

Artikkelen er over 17 år gammel

– I inderlig visshet at både ho Margit og han Bæla og alle andre vergeløse søsken på Guds jord – og han Krestjan Mekalsen og alle hans barske brødre – på et underlig vis er i lag med oss i dag, avduker jeg bysten av Arvid Hanssen, vår egen dikter. Det sa en beveget Arthur Arntzen under minneseremonien lørdag ettermiddag.

DEL
Arthur Arntzen som i levende live selv har fått sin egen byste i Tromsø, har vært den som har gått i spissen for arbeidet med å få reist ei minnebyste av landsdelens og småkårsfolkets store dikter Arvid Hanssen. Lørdag ettermiddag var et par hundre mennesker samlet utenfor kulturhuset på Finnsnes for å overvære den høytidelige avdukinga av bysten på det som nå heter Arvid Hanssens plass. Arthur Arntzen sa under talen sin at han fram mot denne avdukinga hadde tenkt på hva Arvid selv ville ha sagt om det som skjedde denne ettermiddagen.

– Uvenn med oss
– Faktum er at denne bysten var blitt avduket selv om han Arvid hadde levd. Han som alltid ville være usynlig, og bare ville la sine skrevne ord tale for seg. Han som selv trådte så stille på jorda ville nok i klare ordelag latt oss som sto for dette få vite hvilke venner han var belemret med – kanskje ville vi mistet han som venn for ei stund. Det får likevel stå sin prøve.

Arvid Hanssens betydning for Nord-Norge og nordlendingen kunne bare markeres på den måten det skjer i dag. Når en dikter når ut til så mange og med slik kraft – ja, da er det andre enn en selv som avgjør hvor stor hyllesten skal være.

– Skapte seier av nederlag
Arntsen sa på lørdag at det som kjennetegner storheten i Arvid Hanssens diktning er at han klarte å skape seier av nederlag som livet gir oss alle.

– Det var i nød, i avmakt og ensom fortvilelse han skapte sine beste ting, dikt som «Kom sommarvind», «Minnegudstjeneste», «Søsken på Guds jord»
og «Fader Armod». Man kan undres over om det ikke nettopp er hans egne nederlag i livet og hans sykdom som ga ham en slik merkelig kraft som dikter.
Priste Arvid

Fylkesordfører Ronald Rindestu holdt hovedtalen før selve avdukinga.

– Arvid Hanssen er en ruvende skikkelse i norsk kulturliv. Hans skapte bilder av den nordnorske fiskerbonden som ofte hadde et religiøst forhold til naturen og Guds gaver i havet ga oss en forståelse av landsdelen og oss selv.

Til de mange karakteristikker som er blitt hengt på hans forfatterskap hører også det at han kalles småkårsfolkets dikter. Minnesmerket etter Arvid er et beskjedent uttrykk for den takknemlighet vi alle føler for den rikdom han øste av, og som generasjoner etter oss skal få dele, sa Rindestu.

Minnekonsert
Lørdag kveld ble det avholdt minnekonsert i kulturhussalen som var fylt til siste stol. Blant artistene som opptrådte var Ola, Kari og Lars Bremnes, tre som alle har hatt tilknytning til Arvid Hanssen. Selvfølgelig innslag i konserten var også Tove Karoline Knutsen og Arthur Arntzen, to av dem som sto dikteren nærmest, og i tillegg opptrådte musikeren Tom Johansen viser med Arvid Hanssens tekster.

Artikkeltags