Så er det klart. Rockens førstedame – Patti Smith – kommer til Buktafestivalen i juli. – En kjempeære, sier festivalsjef Robert Dyrnes.

Festivalsjefen sier det er en stor glede og ære å kunne presentere låtskriveren, poeten og rock'n'roll-legenden Patti Smith (61) på scenen i Telegrafbukta.

– Det er en kjempeære, det er faktisk det. Man blir litt nervøs når man skal ha det ypperste fra rockens hall of fame på besøk, smiler Dyrnes.

– Har det vært vanskelig å få dette i boks?

Ikke det vanskeligste

– Eh, nei, det er ikke det vanskeligste vi har fått til. Av og til er det sånn at man får en idé, tester det ut på en agent og så går det. Det var litt sånn denne gangen. Vi brukte noen uker mer enn vi brukte på Iggy i fjor, men dialogen har vært veldig bra, og hun hadde tent veldig på det, sier Dyrnes.

Den amerikanske rockeren og lyrikeren ble født i 1946, og vi siterer Buktas pr-mann Håvard Stangnes:

– På slutten av 70-tallet framsto Smith som en slags rockens frelser, en som klarte å forene anti-establishmentholdningen i pønken med en mer perfeksjonert og konvensjonell rock-estetikk. Hun ble en av katalysatorene for pønkbevegelsen som vokste fram på slutten av 70-tallet, og med sin kombinasjon av rock og poesi fikk hun også posisjon som en slags kvinnelig Dylan.

Ekstra stjerne

– Hun har alltid vært der på en måte, men har av en eller annen grunn fått en ekstra stjerne de siste årene, sier Dyrnes og viser til dokumentaren om hennes lange artistkarriere, Patti Smith: Dream of Life, som ble vist på filmfestivalen i Berlin denne måneden. Og i fjor ble hun innlemmet i Rock 'n' roll Hall of Fame.

– Og det etter at hun har passert seksti. Hun er en sånn artist som har gjort sine ting hele veien, og nå er hun blitt litt sånn hot, men det viktigste for oss er å presentere artister som har noe å formidle og kan levere det live og vi strever etter å få en sånn hvert år.

Han viser til at Smith både som plate- og konsertartist har et rykte som lidenskapelig, fryktløs, vakker og nådeløs. Hun har alltid vært politisk engasjert, og har vært en aktiv deltaker i debatten om amerikanernes krigføring i Irak og det pågående valget i USA. I fjor kom hun med plata Twelve, en samling coverlåter som har inspirert henne gjennom hele karrieren. Og i 2004 kom det foreløpig siste albumet med eget materiale, Trampin', til knallgode anmeldelser.

Gitarknusing

– Hun knuser gitarene sine enda når hun står på scenen, er krass og politisk og står for det hun mener. Jeg tror det kan bli en veldig spesiell opplevelse, sier Dyrnes, som har et par av «de gode Patti-klassikerne på vinyl».

– Det er Horses og de tingene som jeg oppdaget da jeg var i tenårene og gravde meg tilbake til 70-tallet, sier festivalsjefen.

Han mener spennet i Smiths festivalpublikum bør gå fra gutta i Anti Nation til de som er vokst opp med denne rocken på 70-tallet.

– Og så vet jeg at det er mange som har et forhold til henne, som har sagt «at no har dokker hatt Iggy, no bør Patti være neste».

Nå kommer hun.

HEADLINER: Patti Smith blir en av headlinerne på Buktafestivalen 17.-19. juli. Hun skal gjøre fire festivaler, blant annet i Spania og Portugal, den aktuelle juliuka, så nøyaktig hvilken dag hun står på Buktas scene er ikke avklart enda.