Riddu Riddu snart gjeldfri

Artikkelen er over 16 år gammel

Fjorårets underskudd på nesten 600.000 kroner er banket ned til 250.000, og i år håper Riddu Riddu på å få tilbake skjenkebevillingen. Programmet ble lagt fram i går.

DEL

– Vi er veldig fornøyd med programmet for årets festival. Du kan godt si at vi er på et «relativt sparebluss» i år, men det går ikke ut over tilbudet til publikum, sier festivalleder Lene Hansen.

– Ryktene om vår død er derfor sterkt overdrevet.

Ikke alkofritt

Blant tiltakene som ble innført etter den økonomiske smellen i fjor var at produsent Henrik Olsen ble permittert fra august til februar. Støttekonserten i Tromsø og et støttelotteri har også hjulpet på å få ned underskuddet.

– Vi har jobbet hardt for å få økonomien under kontroll, og i de negative tallene fra i fjor var det mye som gikk til investeringer. Disse utgiftene får vi ikke i år, sier Hansen.

Årets budsjett er omlag som fjorårets, men arrangøren håper å få solgt flere billetter enn fjorårets 1700. Lene Hansen og Henrik Olsen erkjenner nemlig at å gå hardt ut med et alkoholfritt arrangement i fjor – samt tungvinte og dyre billettordninger – ødela mye for publikumstilstrømningen.

– Vi søkte i år om å få ambulerende skjenkebevilling, men fikk avslag. Nå har vi søkt om alminnelig skjenkebevilling, sier Hansen.

– Det betyr ikke at vi skal selge alkohol på området. Det har vi aldri gjort, men mange festivalgjengere ønsker å nyte alkohol, og det må vi ta til etterretning. Vi har dessuten aldri hatt som mål å være en avholdsfestival.

Billettsalg

Søknaden om bevilling blir trolig tatt opp i kommunestyret relativt snart.

– Økonomisk vil det bety en del for oss. Og vi har lagt om billettsalget så det blir mer publikumsvennlig i år, sier Hansen.

– Klarer vi å selge 3000 billetter, vil dette gå veldig bra, supplerer Henrik Olsen.

Temaet for årets festival blir «fortellinger».

– Urfolk har sterke muntlige tradisjoner, og er viktig både med tanke på oppdragelse og for kulturen generelt. Dette vil vi sette fokus på. Men urfolk benytter også teknologien som finnes i dag, og derfor vil filmprogrammet også bære preg av dette, sier Lene Hansen.

Mye musikk

Men også i år er det musikken som er mest sentral. Og nå faller bitene på plass for arrangøren, som kan skilte med en rekke spennende navn på plakaten.

– Nytt av året blir konsertprogrammet på åpningsdagen. Da har vi tradisjonelt bare hatt en offisiell åpning, men vi har sett at det er behov for noe mer.

Gåte er det mest nasjonalt kjente navnet som opptrer på Riddu Riddu i år, med sin trolske folkemusikk blandet med moderne rock. Orbina blir også et kjærkomment gjensyn for publikum, og ikke minst kommer vinneren av Nordlysprisen i år – multikunstneren Ingor Ante Ailu Gaup – med band. Gaup kommer for øvrig med plate i sommer.

Litteraturstipendiaten Kikki Aikio får med seg Sigsten Steien på scenen, mens Ulla Pirttijärvi kommer tilbake til Riddu med barneprogram og som joiker.

Mange kommer også langveisfra; deriblant Mango – en dansegruppe fra Kamtchatkafolket, som også har gjestet Riddu tidligere. Ilgji kommer fra Latvia, mens Joy Harjo kommer helt fra Oklahoma. Hun er medlem av Muskogeestammen, og en av Amerikas fremste poeter tilhørende den amerikanske urbefolknin, i følge arrangøren.

Chilly Friday tar turen fra Grønland, mens det knyttes store forventninger til mongolske Urna. Yat Kha er politisk aktive i sitt uttrykk, og Henrik Olsen har valgt å kalle sjangeren «strupe-punk».

Årets unge artist

Årets unge artist er i år Nils Ingvald Gaup. Den unge designeren fra Kautokeino drømmer om en framtid som profesjonell klesdesigner, og under Riddu Riddu skal han vise fram avgangskolleksjonen gjennom en performanceinstallasjon på festivalområdet.

I tillegg får publikum oppleve blant andre Cuologeadgi, Samisk sanggruppe, Goikebiergu og «brutalmetall»-bandet Mindtwist.

Riddu Riddu arrangeres i år fra 16. – 20.juli.

Artikkeltags