– Mange har tror de fleste latinamerikanske land nå er forholdsvis stabile og fredelige. Det stemmer ikke helt, sier Kristina Johansen i Latinamerikagruppen (LAG).

Hun har sammen med Anne Siri Gilsåmo Renå og Levon Marsland fra LAG laget en film om konfliktene i Latin-Amerika, som har fått navnet «They wanted us to forget», eller «De ville at vi skulle glemme», i norsk språkdrakt.

Glemt av vestlige medier

Og langt på vei har folk utenfor Latin-Amerika enten glemt eller ikke fått vite om de mange og blodige konfliktene som fortsatt utkjempes Sør-Amerika.

– Media i Norge, men også ellers i Vesten, vier svært liten interesse til Latin-Amerika. Det er veldig lite vi hører i våre medier derfra. I den grad vi gjør det, er det basert på meldinger fra de internasjonale nyhetsbyråene, ofte amerikanske, poengterer Anne Siri Gilsåmo Renå.

De tre filmskaperne er alle med i LAG og har egne erfaringer fra Latin-Amerika. Derfor bestemte de seg for å lage en film som forteller om konfliktene.

I filmen møter vi tre kvinner, som forteller sin sterke, men også vonde historie. Marina fra Mexico forteller om sitt opphold i fengsel som politisk fange.

– Konflikten er fortsatt så sterk at jeg av og til føler jeg var friere mens jeg ennå satt inne i fengselet, sier hun i filmen.

Drept av paramilitære

Blanca fra Colombia er kvinnen som fikk datteren drept av paramilitære (AUC) - med forbindelser til lokale eliter og statlige sikkerhetsstyrker.

Og til slutt møter vi Nora, en argentinsk mamma som mistet sønnen sin på uforklarlig vis under diktaturet for 31 år siden. Hver uke går hun sammen med de andre mødrene til Plaza de Mayo (Maiplassen) i Buenos Aires og demonstrerer.

– Vi ønsker å få øynene til folk opp for Latin-Amerika og hva som skjer der. Konfliktene der drukner lett i andre kriser. Vi vil minne folk om grusomhetene som fortsatt skjer flere steder i Latin-Amerika, sier Levon Marsland.

Dette er den første filmen som LAG har produsert selv. I går ble den vist på TIFF i forbindelse med en paneldebatt i regi av Institutt for Fredsstudier.

Nå håper filmgjengen at filmen vil bli vist på andre festivaler rundt i Norge.