Gå til sidens hovedinnhold

Regler, rytmer og restemaling

Artikkelen er over 14 år gammel

Med malingsrester kan man skape de fineste kunstverk. Særlig når man er fire år.

I fem dager får barnehagebarn i festspillbyen boltre seg med rytmer, regler og malingsrester på kunstverksted.

– Du kan male her på plasten. Se! Det blir akkurat som et glassmaleri!

Papptallerkenpalett

Frida (5) jubler «Jaaa!» der hun sitter på kne i ei fotsid hvit skjorte det er lov å grise ut. Hun har med seg lillesøster Helene på tre, som kommer på små føtter med en papptallerkenpalett.

Den lille halvtimen ungene i Barnely barnehage har holdt på før Nordlys kommer, har de sittet og hørt på musikk.

– De har lyttet til musikk av Øystein Sevåg og malt landskap. De bildene ender på utstilling. Lørdag er det skikkelig høytidelig vernissage, forteller Anita Jakobsen. Kunstneren og pedagogen er oppvokst i Finnmark, men bor i Stavanger. De siste tre årene har hun reist på turné med kunstformidling og prosjekter i Den kulturelle skolesekken, og denne uka har hun leken regi på barna i Harstad.

– Dokker har glemt at det går an å male med fingran, utbryter hun mens Frida fører penselen over plasten slik at blomsten får akkurat passe farger rundt.

Feriefølelse

Så er det tid for jordbærdrikke. Sivert på seks tar en pause i en stol og konstaterer smilende at han har fått neglelakk. Han har vært seksåring i fire måneder allerede og er skolegutt til høsten. Det gleder han seg til.

– Jeg gleder meg til å møte søskenbarnet mitt Lars på skolen. Han er elleve.

Sier Sivert, som akkurat nå gleder seg mest til sommerferien. Da skal han dra til Kristiansand, men først skal han besøke bestemor og bestefar i Oslo.

Så får Anita lokket fram fire stykker som kryper under høgskolepultene og samler dem foran tavla. Det er regle- og telletid.

Slik får små fargerike fingrer telle til ti på norsk, engelsk og japansk. Slik får hendene epleform, mens stemmen øver på «Jeg har et lite eple, som jeg har fått av mor. Der inne er et kjernehus, hvor ti små frøbarn bor».

Og stemmen fra magen? Den kan både hviske og rope: «I di doddi mi!».