Reddy for folk flest

REDDYMADE: Tromsøkunstneren Chris Reddy har satt sitt preg på byen under sjakk-OL. Kunsten hans synes mange steder i bybildet, ikke minst i og utenfor hotellet The Edge.

REDDYMADE: Tromsøkunstneren Chris Reddy har satt sitt preg på byen under sjakk-OL. Kunsten hans synes mange steder i bybildet, ikke minst i og utenfor hotellet The Edge. Foto:

Av
Artikkelen er over 4 år gammel

– Jeg har ikke noe behov for å vise at jeg er så jævlig smart.

DEL

Kunstneren Chris Reddy har definitivt satt sitt preg på egen hjemby under sjakk-OL i Tromsø. Kunsten hans er lett tilgjengelig, både fysisk i bybildet og intellektuelt.

– Akademisk kunst er ofte vanskelig tilgjengelig. Jeg vil at kunsten skal fungere visuelt stimulerende samtidig som den har flere lag av samfunnsforståelse og -kritikk.

– Et vanlig menneske

Og riktignok har han mangeårig utdanning fra kunstakademiene både i Lofoten og i Oslo, men noe behov for å brife med et intellektuelt nivå har han altså ikke.

– Først og fremst vil jeg vise at jeg er et vanlig menneske, sier han.

Derfor trives han heller ikke i galleriene. Han vil ha kunsten ut på gata, til folket.

– Alt jeg har gjort og gjør bunner i et ønske om å være en del av samfunnet og populærkulturen — der folk er. Jeg vil ikke være kunstner for kunstnereliten.

Tatt av politiet

Slik har det alltid vært. Han har tegnet siden han var liten, og sier at han bare aldri sluttet. På ungdomsskolen midt på 1980-tallet hadde hiphop'en og graffitien kommet.

– Da var vi rundt omkring i Tromsø med spraybokser. Vi tagget ikke, men forsøkte å lage fine ting.

En natt tok de for seg en vegg på sin egen skole; Sommerlyst.

– Så kom politiet. Vi stakk av til skogs, men hadde lagt igjen ryggsekkene våre med navn og adresser i, smiler han.

– Dagen etterpå måtte vi inn på rektors kontor. Hun sa at de måtte male over det vi hadde tegnet fordi vi hadde gjort det uten tillatelse. Men så ga hun oss en annen vegg vi kunne boltre oss på i stedet.

Over i krittiden

Etter hvert forlot han graffitien, som han ser på som svært konservativ i dag. Nå lager han bilder han selger fra atelieret sitt, og han er bevæpnet med kritt som han tegner på gata med, enten han er i Norge eller for eksempel i Los Angeles og på Hollywood Walk of Fame. Kunsten ut på gata.

– Det handler om å gjøre byen til et vakrere sted, bidra med menneskelig energi, sier han.

– Jeg har hatt mange utstillinger også, men synes ikke det er så spennende, ikke så spontant som å gi folk muligheten til å møte kunsten plutselig i byrommet. Når folk går i galleriene har de «kunstbrillene» på og er forberedt. Det blir noe annet.

Reddy har også uttrykt seg gjennom musikken, i punkbandet Farout Fishing, som holdt det gående fra 1990 til 2005.

LES OGSÅ: Grafittikunstner fargelegger ei hel bygd

Politisk engasjert

I bildekunsten er uttrykket fargerikt, men ikke veldig kontroversielt.

– Det er bevisst. En gang lagde jeg et stort bilde som inneholdt en detalj der USA- og Israel-elementer hadde et hakekors mellom seg. Det ble det voldsomt oppstyr av, jeg opplevde en enorm polarisering i debatten etterpå. Den er jeg ikke interessert i å bidra til. Jeg vil heller bidra til at folk møtes og snakker sammen.

– Du holder deg borte fra konfliktstoff i kunsten?

– Nei, den inneholder konfliktstoff, men jeg leker med det.

Det politiske engasjementet er i høyeste grad til stede, sier han, arvelig belastet som han er.

– Min far kom fra Sør-Afrika og var geriljasoldat i ANC. Han fortsatte den kampen etter at han kom til Tromsø og jobbet som psykiater her og senere i Oslo Flere ganger i året reiste han ned til jungelen og deltok i ANC frigjøringskamp.

– Når det gjelder min egen kunst tenker jeg: Hvordan skal man som kunstner våre med på å påvirke samfunnet i positiv retning uten å bli del av det politiske spillet, og unngå å bidra til polarisering?

– Sinnssykt bra respons

Nå preger han altså sjakkbyen Tromsø under OL. Ikke bare har han solgt flere bilder enn han hadde trodd – responsen har vært formidabel.

– Helt sinnssykt bra! Folk digger det, også de utenlandske gjestene. Og sjakkspillerne sier de synes det er kult at det så mye farger og liv rundt sjakken her.

Dessverre har noen vært i overkant ivrig på å skaffe seg Reddys kunst. Fredag kveld ble det store verket hans på Mack-bygget ødelagt ved at noen hadde stjålet med seg en del av bildet.

Artikkeltags